A Microsofttól igazol vezérigazgatót a Nokia

Stephen Elop
Stephen Elop (Fotó: Microsoft)

Menesztette Olli-Pekka Kallasvuo vezérigazgatót, és egyben kinevezte az utódját a Nokia. A finn mobiltelefongyártó vezetője szeptember 21-től az a Stephen Elop lesz, aki a Microsoft nagyvállalati üzletágát irányította az elmúlt két és fél évben. Ez a divízió felel az Office irodai csomag, valamint a szerverekhez szánt rendszerek fejlesztéséért.

A cég vezérigazgatói posztjára 2006 derekán kinevezett Kallasvuo kudarca, hogy a Nokia nem tudott meghatározó szereplővé válni a regnálása idején lendületet vevő okostelefon-piacon, ahol olyan új gyártók és platformok vetették meg a lábukat, mint az Apple és a Google Android. Az új riválisaival nem volt képes lépést tartani a vállalat az alkalmazásboltok és az operációs rendszerek fejlesztésében sem. A teljes mobiltelefon-piacon 34 százalékos részesedésével változatlanul a Nokia a legnagyobb gyártó.

A kanadai Stephen Elop 2008 januárja óta vezette a Microsoft nagyvállalati üzletágát, korábban a hálózati berendezéseket gyártó Juniper Networks operatív vezérigazgatója, azt megelőzően pedig az Adobe globális operációért felelős elnöke volt. Az Adobe-hoz 2005-ben került, amikor a cég felvásárolta a Macromediát, melynek Elop az elnök-vezérigazgatója volt.

„Rendkívüli módon örülök annak, hogy egy olyan csapathoz csatlakozhatom, amelyik azért dolgozik, hogy megszilárdítsa a mobiltávközlési piacot elvitathatatlanul vezető Nokia pozícióját” – idézi a finn vállalat által kiadott sajtóközlemény Stephen Elop szavait. A csúcsmenedzser elődje mindkét pozícióját megörökölve elnök és vezérigazgató is lesz a Nokiánál. A távozó Kallasvuo a munkaszerződése szerint körülbelül 4,6 millió eurós végkielégítésre számíthat.

Azóta történt

Előzmények