42 megás mobilinternettel újít a Telenor

Az eredetileg tervezett sávszélesség duplájával, 42 megabites maximális letöltési sebességgel indítja el Hipernet mobilinternet-szolgáltatását a Telenor – jelentette be ma az operátor. Miután a hálózatfejlesztés keretében 584 bázisállomáson már megtörtént az átállás a gyorsabb adatátvitelt biztosító HSPA+ technológiára, az új generációs internet a fővárosban és környékén válik érhetővé.

A korábban meghirdetett 21 Mbps-nál is kétszer gyorsabb szolgáltatást elsőként Budapesten és a környező települések közül Budaörsön, Törökbálinton, Érden, Pilisvörösváron, Solymáron, Soroksáron, Százhalombattán, Szentendrén, Szigethalomon, Szigetmonostoron, Szigetszentmiklóson, Dunakeszin, Csobánkán, Diósdon, Halászteleken, Nagykovácsin, Pilisborosjenőn, Pomázon, Szigetújfalun, Taksonyon és Tökölön indítják el. Az új hálózaton a névleges feltöltési sebesség 5,76 Mbps.

„Hálózatfejlesztésünk eredményeként nemcsak az adatforgalom sebessége nő, hanem az állomások kapacitása is megkétszereződik: ezek a továbbiakban, a megnövelt rádiós erőforrásoknak köszönhetően, több ügyfél egyidejű, jobb minőségű, stabilabb kiszolgálására alkalmasak. Ennek köszönhetően azon előfizetők számára is érzékelhető a szolgáltatás minőségének javulása az új hálózatba bekapcsolt területeken, akik még nem rendelkeznek Hipernet-képes eszközökkel” – hangsúlyozta a technológia bevezetése kapcsán Huszlicska József, a Telenor műszaki vezérigazgató-helyettese.

A HSPA+ elméletileg letöltési irányban akár 84, feltöltési irányban pedig 22 Mbps maximális sávszélesség biztosítására is képes, de a szolgáltatók világszerte a költséghatékonyabban kiépíthető, 21 Mbps adatátviteli sebességű hálózatot preferálják, a T-Mobile is ilyen sebességű csomagokat tett elérhetővé a hónap elején. Felhasználói szemszögből a technológia hátránya, hogy használatához új eszközöket (modemet, mobiltelefont) kell vásárolni, mivel a korábbi 3G- vagy HSPA-eszközök nem támogatják.

A Telenor – mely az országos hálózatfejlesztési projektre listaáron nettó 53 milliárd forintot költ – egyelőre nem jelentette be a Hipernet szolgáltatáshoz kialakított csomagjait és az ahhoz ajánlott készülékeket. Lapunk kérdésére a szolgáltató csak annyit közölt, hogy „hamarosan” tájékoztatást ad ezekről is.

Azóta történt

Előzmények