Nincs forrás a NIIF informatikai hálózatának fejlesztésére

Tegnap, nagy érdeklődés mellett, ünnepi plenáris üléssel megkezdte háromnapos munkáját Egerben, az Eszterházy Károly Főiskolán a Networkshop informatikai konferencia. Ez az esemény a magyarországi kutatási és felsőoktatási közösségeknek, valamint az IT-szektor szereplőinek egy olyan – immár tizenhatodik alkalommal megrendezett – hagyományos fóruma, ahol a fejlesztők és az alkalmazók teljes körű áttekintést kaphatnak a számítógép-hálózatok, ezen belül leginkább a kutatói hálózatok legfontosabb kérdéseiről, és természetesen az internet fejlődéséhez és alkalmazásához kapcsolódó legújabb információkról.

Az európai mércével is jó színvonalúnak minősíthető, 2002-ben még 1,35 milliárd forint fejlesztési kerettel rendelkező informatikai infrastruktúra 2005-től már nem kapott pénzt további fejlesztésekre az állami büdzséből, ezért ma már tovább nem halogatható a döntés: lépéstartás vagy lemaradás. Ha ugyanis azt szeretnénk, hogy továbbra is egyenrangú kapcsolatban maradhassunk az EU vezető tagállamainak hasonló hálózataival és szolgáltatásaival, a fejlesztéseket máris el kell kezdeni.

A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési (NIIF) Program irányítói most az Új Magyarországi Fejlesztési Terv, azaz az NFT-2 indulásában látják a forrásokhoz vezető utat, amit arra alapoznak, hogy az EU részéről is kiemelt prioritásúak azok az infrastrukturális fejlesztések, melyek az innovációhoz és a versenyképességhez komoly mértékben hozzájárulnak, márpedig az NIIF Program ilyen megközelítésben kiemelt kedvezményezettséget érhet el.

Az NIIF hálózatát a tudományos kutatás, a felsőoktatás, valamint az ugyancsak tudományos igényű és kutatási tevékenységet is ellátó közgyűjtemények (könyvtárak, múzeumok, levéltárak) használják nagy hatékonysággal, ma már mintegy 700 intézmény 600 ezer munkatársa kapcsolódik Budapesten és 30 vidéki városban a 10 Gbit/sec nemzetközi adatforgalmi sebességre képes hálóra.

Máray Tamás és Mohácsi János az NIIF Intézet vezető munkatársai az IT.news kérdésére elmondták, hogy aktuális egy szakmai konferenciát tartani arról, mik a teendők az elkövetkező években a korlátait lassan elérő IPv4 protokoll leváltásával kapcsolatban. A 128 bites IPv6-os már készen áll arra, hogy újabb lendületet adjon az internet száguldásának, de az áttérés még sok bizonytalanságot hordoz magában. Májusban a NIIFI egy IPv6 konferencia megrendezését tervezi, ahol az ipari szereplőkkel (többek között a Microsoft és a Cisco részvételével) áttekintenék az áttérés várható menetét, időtartamát, problémáit.

A konferencia sajtótájékoztatóján szóba kerültek a magyar oktatás színvonalbeli és szerkezeti problémái is. A jelenlévő Kroó Norbert MTA alelnök és Csepeli György (GKM) egyetértett abban, hogy szükséges jobban odafigyelni a rendszeren belül a gazdaság igényeire. György László, aki a konferencia főtámogatóját, a Cisco Systems Magyarország Kft.-t képviselte, lapunk kérdésére elmondta: A Cisco Akadémia mellett, a nemzetközi tapasztalatok átvétele céljából vállalata tervez egy olyan új megoldást is, melynek segítségével a hazai szakembereknek egy egyéves külföldi továbbképzés során lesz módjuk gyakorlati tudást szerezni, hogy hazatérve magasabb színvonalon tudjanak dolgozni.

György László elmondta azt is az újságíróknak, hogy az innovációra vállalkozó hazai kkv-szereplőknek egy felkészítést tartanának az IT-rendszerek használatáról, illetve a fejlesztések várható megtérüléseiről, s így talán sikeresebb projektek valósulnának meg. A Cisco ezután is megteszi majd, hogy a közszféra esetében, amikor bevezetik az új megoldásokat , minden lehetséges támogatást megad a fejlesztési munkákhoz, mert az a tapasztalatuk, hogy az intézményeknél először be kell mutatni az élenjáró technológiákat, ugyanis csak így lesznek később e termékek közintézményi vásárlói. György megjegyezte: ez persze egészen máshogy működik a versenyszférában, ahol egy jó megoldás – gyors megtérüléssel – biztosan befogadást nyer.

A konferencia ma és holnap nyolc szekcióban folytatja munkáját. Az interneten élőben közvetítik az érdekes előadásokat.

Azóta történt

Előzmények