Nem halt meg, csak hazautazott

Akit már most foglalkoztat a kérdés, hogy öt év múlva vajon mi fog porosodni a DVD-lejátszója helyén, az mára bizonyára tisztában van vele, hogy a nextgen lemezszabványok formátumháborúja január elején váratlan (azért annyira mégsem váratlan) fordulatot vett: a Warner Bros bejelentette, hogy elpártol a HD DVD-től, magával húzva Zsákos Frodót, Green dokit, Harry Pottert meg még néhány tucat kedvelt hőst és kevésbé kedvelt rosszfiút, akik ezentúl a kiadók mellett a Sonynak is termelik majd szépen a bevételt, feltéve, hogy teljes pompájukban, HD-felbontásban akarnak megjelenni rajongóik előtt az otthonokban (és az adott rajongó nem Steve Jobs és Apple-rajongó egyben, ez esetben viszont Apple TV-t vesz).

Szóval a HD DVD Promóciós Csoport erőfeszítései ellenére (február elején például lenyomnak egy 2,7 millió dollárba kerülő harminc másodperces reklámszpotot az amerikai Super Bowl közvetítés alatt) azért elég nagy a valószínűsége, hogy a DVD-lejátszó helyén öt év múlva egy Blu-ray lejátszó porosodik majd, mellette az ultravékony és ultrakék tokok szép kis gyűjteményével.

„Hogy őszinte legyek, egyelőre nem tudunk mit kezdeni ezzel az egésszel (...) a Warner eddig mindkét formátumot támogatta, most meg hirtelen exkluzív lett (...) egyelőre nem tudunk mihez kezdeni ezzel” - kommentálta a helyzetet a napokban Ken Graffeo, a Universal Studios első embere, aki egyben a promóciós csoport egyik elnökhelyettese is. A Paramount tavalyi hasonló pálfordulását minden bizonnyal könnyebben sikerült azért feldolgoznia Graffeo-nak és csapatának: eddig mindkét formátumot támogatta, most meg nézzenek oda!, exkluzív lett! Tökjó srácok, jertek a keblünkre!

Most jön a lényeg: olvasom a heise.de-n, hogy a német Saturn máris visszautasíthatatlan promóciós lehetőséggel él a formátumháború legújabb fejleményeinek értékelése után. Az egykoron feszülő szerkós dominákkal, most éppen a Star Trekes robot, Data közeli hozzátartozójával hírdető áruházlánc lehetőséget ad vásárlóinak arra, hogy helyrehozzák hibásnak bizonyult döntésüket: ha Sony márkájú Blu-ray lejátszót (nem PlayStation 3-at) vesznek, és leadják régi, de még működőképes HD DVD lejátszójukat (az Xbox 360 külső egysége és PC-s megoldások nem játszanak), akkor kapnak 150 euró, azaz durván 39 000 forint kedvezményt az amúgy 500 eurós árból.

A HD DVD tehát nem halott.

Azok a dominák meg robotcsajok pedig egyszer talán bánni fogják, hogy lefeküdtek a Sonyval. Ebből az orgiából mindenesetre most kimaradtok, fiúk.

Azóta történt

Előzmények