HD DVD? Önnek azt nem ajánlom!

Rosszul kezdődött a hét a HD DVD szabvány mögött álló érdekcsoport számára – az iparágban érdekelt cégeket és kiadóvállalatokat tömörítő szervezet hétfőn újabb vereséget volt kénytelen elkönyvelni, mely ismét megroppantotta a Toshiba által létrehozott nextgen optikai formátum lassan teljesen összeomló erődjét.

A HD DVD idén év elején jelentős hátrányba került a Sony formátumával, a Blu-rayjel szemben, miután a komoly piaci befolyással bíró Warner Bros jelezte, hogy májustól a hagyományos DVD-k mellett csak az utóbbi formátumon adja ki filmjeit. Most hétfőn két amerikai cég, a Netflix kölcsönzőhálózat és a Best Buy áruházlánc jelentette be, hogy a későbbiekben megvonja a támogatást a HD DVD-től.

„Úgy hisszük, hogy a Blu-ray gyorsan terjed, mint egyedüli formátum, ezért úgy döntöttünk, hogy a későbbiekben elsősorban erre a technológiára fókuszálunk” – nyilatkozta hétfőn Brian Dunn, Észak-Amerika legnagyobb elektronikai üzletláncának, a Best Buynak az első embere, egyben utalva rá, hogy a Warner döntése után cégénél nem sok sanszot adnak a HD DVD-nek. Az áruházlánc ettől függetlenül nem pártol el teljesen a Toshiba formátumától, az üzletek polcain továbbra is lesznek HD DVD lejátszók és lemezek, az eladók azonban inkább a Blu-ray technológiát fogják ajánlani a vevőknek.

Az egyik legnagyobb amerikai online filmkölcsönző, a Netflix ezzel szemben teljesen leépíti a HD DVD filmekből álló választékot, igaz, csak év végén fejeződik be a folyamat. A HD DVD Promóciós Csoport közleményben reagálva annak fényében „szerencsétlen” lépésnek nevezte a filmkölcsönző döntését, hogy jelenleg körülbelül egymillió, HD DVD-k olvasására képes lejátszó található az otthonokban. Bár a Best Buy bejelentése arról szól, hogy a későbbiekben a Blu-ray technológiát ajánlják majd a vásárlóknak, ők legalább meghagyják a választási lehetőséget a vásárlóknak – így a közlemény.

Azóta történt

Előzmények