Hoppon maradhat, aki túl korán választotta a Blu-rayt

Bár a Toshiba kommunikációja szerint a meccs még korántsem futott le, a Warner Bros filmstúdió döntése után gyakorlatilag biztosan kijelenthető, hogy eldőlt: a Sony Blu-ray lemezének adatik meg a lehetőség, hogy a több mint egy évtizede sikeres DVD nyomdokaiba lépjen. Ettől függetlenül korai lehet az öröm azon asztalilejátszó-tulajdonosok számára, akik annak idején elsőként rohantak a boltba megvenni a házimozi-rendszer legújabb és egyben egyik legdrágább komponensét, a Blu-ray lejátszót, könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a legújabb kiadványokon található bónusztartalmakkal nem tud majd mit kezdeni a készülék. Aki Playstation 3-at vett, annak nem kell aggódnia – ebből a lejátszóból van egyébként a legtöbb az otthonokban, és vélhetően ezek után még többen megveszik majd a Sony játékgépét, ami hirtelenjében nagyon vonzó asztalilejátszó-alternatíva lett.

A régebbi lejátszókkal kapcsolatos kompatibilitási problémák az úgynevezett „lejátszóprofil” frissítéséhez köthetők, egyben a Blu-ray szabvány sokak által kritizált kiforratlanságára vezethetők vissza. Ezek a profilok felelősek azért, hogy a lemezeken tárolt tartalmak (szinte kizárólag bónusztartalmakról van szó, magát a filmet tehát alapvetően mindegyik készülék képes lejátszani) megfelelően jelenjenek meg. Az első Blu-ray lejátszók a profil 1.0-s verziójával kerültek forgalomba, amiből időhiány miatt néhány ígért extra (ilyen például a kép a képben lehetőség) kimaradt.

A profil tavaly év végén kiadott 1.1-es frissítése révén már elérhető egyebek mellett az említett kép a képben funkció, de csak azoknál a lejátszóknál, melyek rendelkeznek az ehhez szükséges hardverrel. A Sony és a Blu-ray Disc Szövetség jelenleg gőzerővel dolgozik a technológia még újabb, 2.0-s verziószámmal érkező változatán, mellyel már interaktív, online bónusztartalmakat is elérhet a vásárló – feltéve értelemszerűen, hogy a lejátszója csatlakozik a világhálóra és rendelkezik legalább 1 gigabájt háttértárral. Az új profillal ellátott lejátszókat igénylő lemezeket „BD-Live” matricával látják majd el a jövőben, míg az 1.1-es változat alapján készült példányokra a „Bonus View” címke kerül.

A sors fintora, hogy a formátumháborúban jelenleg alulmaradni látszó HD DVD szabványnak megfelelő lejátszók túlnyomó többsége a kezdetektől támogatja ezeket a funkciókat, ennek köszönhetően az első, online bónusztartalmakkal ellátott HD DVD korongok már tavaly nyáron piacra kerültek. Ilyen volt a Warner eddigi egyik legsikeresebb HD-kiadványa, a 300 című Frank Miller képregényadaptáció, mely számos interaktív extrával került forgalomba HD DVD-n, a Blu-ray kiadványról azonban ezek mind hiányoztak. A Warner akkor ezt azzal indokolta, hogy a Blu-ray lejátszók tetemes része nincs felkészítve az online tartalmak elérésére.

A Sony legsikeresebb Blu-ray készüléke, a jelenleg 400 dollárért (illetve euróért) beszerezhető Playstation 3 teljes mértékben megfelel az új profilnak, akik tehát a konzolgépen nézik kedvenc filmjeiket, azoknak nincs okuk az aggodalomra: a gyártó rendszeres időközönként frissíti a készülék tudását, vélhetően az egyik ilyen jövőbeni frissítés tartalmazza majd a 2.0-s Blu-ray profilt is. A Playstation 3 gépek ráadásul a kiterjedt online képességeknek (multiplayer játékok, internetes böngésző stb) köszönhetően szinte kivétel nélkül csatlakoznak a világhálóra, a frissítések telepítése pedig a felhasználóbarát rendszernek köszönhetően egy laikusnak sem okoz problémát.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények