Kétmilliárdos szerverparkba költöztek az oktatási rendszerek

A kétmilliárd forintos, uniós támogatásból megvalósuló „Hatékony informatikai infrastruktúra a közoktatásban” (TIOP 1.1.2) néven futó projekt keretében létrehozott győri géppark biztosítja a már meglévő és majdan kialakítandó különböző oktatási rendszerek hosszabb távú, hatékony működését, a korábbiaknál költséghatékonyabb megoldásokkal. Az Educatio és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) által közösen megvalósított beruházásnak köszönhetően a hazai köz- és felsőoktatás tanulóinak, oktatóinak és oktatási intézményeinek adatait kezelő rendszerek korszerű, biztonságosabb környezetbe kerültek.

A Győr Sziget városrészen található ingatlan a szerkezeti és technikai átalakítást követően a gépterem mellett operátori szobának, raktárnak és egyéb kiszolgáló helyiségeknek is helyet ad. A szerverterem alapinfrastruktúrájának részét képezi az álpadló, a zárt racksori folyadékhűtés, az automatikus indítású tűzoltó berendezés, a beléptető- és videómegfigyelő-rendszer, a speciálisan szigetelt, tűzgátló falak elektromágneses árnyékolása, mely egyfajta csillapítás is a külső elektromos zajok ellen. Az épületbe nagy teljesítményű, szünetmentes tápegységeket és a hosszabb áramszünetek áthidalására automatikus indítású dízelaggregátort építettek, továbbá egy automatikus felügyeleti és menedzsmentrendszert telepítettek, ami a szerverteremmel kapcsolatos adatokat gyűjti össze és dolgozza fel.

A nagy teljesítményű, klaszterbe szervezett számítógépek az erőforrások jobb kihasználhatósága mellett szolgálják ki a különböző rendszereket, így többek között a Közoktatási Információs Rendszert (KIR), amely csaknem hatezer közoktatási intézmény, 3200 intézményfenntartó, 1,3 millió tanuló és 200 ezer pedagógus közoktatási adminisztrációval kapcsolatos tevékenységét támogató szolgáltatásrendszer. Emellett az új szerverpark biztosítja a Felsőoktatási Információs Rendszer (FIR) informatikai igényét is, amelyben mintegy 360 ezer aktív hallgató és körülbelül 30 ezer aktív oktató adatainak kezelése történik meg. A felsőoktatás irányítását korszerűsítő Adattár Alapú Vezetői Információs Rendszert (AVIR), a Diplomás Pályakövető Rendszert, a Diákigazolvány igényléséhez és kiadásához szükséges rendszer és a felsőoktatási felvételi adatbázis is ezeken a szervereken működik. A győri szerverterem gépein stabilabb alapokon működhet a taneszközöket, intézményi jó gyakorlatokat, továbbképzéseket és tanácsadói szolgáltatásokat bemutató Szolgáltató Kosár, valamint a megnövekedett kapacitás nyomán megújuló tanárok és diákok munkáját segítő Sulinet portál is – közölték.

Azóta történt

Előzmények