E-közigazgatási labor létesült a Corvinus Egyetemen

Felavatták az e-közigazgatás oktatását támogató első magyarországi Multi Workplace Computing (MWC) laboratóriumot a budapesti Corvinus Egyetemen. Az eseményen Dr. Kis Norbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzeti Közszolgálati Egyetem létesítéséért felelős miniszteri biztosa, a Nemzeti Közigazgatási Intézet főigazgatója és Dr. Imre Miklós, a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi Karának dékánja hangsúlyozták, hogy a megoldás új távlatokba helyezi a magyar közigazgatási képzést: az elektronikus közigazgatás eddig csak elméletben oktatott ismereteit mától a hallgatók a gyakorlatban sajátíthatják el.

Az MWC laboratórium eszközeit a Fujitsu Technology Solutions Kft. adományozta és telepítette. A cég szakembereinek közreműködésével készült el az „e-rendszerek a közigazgatásban” című jegyzet is, amely hivatalos egyetemi tananyaggá vált, és a Fujitsu közreműködött az előadások megalkotásában és aktívan részt vesz azok megtartásában is. A tananyag egyebek között tárgyalja az információ hitelességének és a kormányzati hivatali elektronikus ügyintézésnek a kérdéseit, esettanulmányokon keresztül mutatja be az okmányirodai rendszert, a közjegyzői Digitális Levéltárat, valamint a szegedi e-kormányzat projektet, bemutatja a Polisz integrált önkormányzati rendszert és a RITEK Zrt. szakigazgatási alkalmazásait.

Poros Gábor, a hazai leányvállalat ügyvezető igazgatója és Dr. Imre Miklós dékán az avatási ünnepség alkalmából megállapodtak egy tudományos műhely megalapításáról, amely az e-közigazgatást továbbfejlesztő technológiák és módszertanok kidolgozására és kipróbálására fog összpontosítani. Elhangzott, hogy az együttműködés következő eredménye egy, a közszolgálati egyetemen kialakításra kerülő virtuális okmányiroda közeli jövőben való felállítása lesz. Dr. Imre Miklós dékán reményét fejezte ki, hogy a KEK KH és a Corvinus Egyetem közigazgatási kara közötti már korábban létrejött együttműködés új lendületet kaphat a virtuális okmányiroda kialakításával az újonnan létrejövő Nemzeti Közszolgálati Egyetem keretein belül.

A Fujitsu a laborban egy gazdagép-vékonykliens infrastruktúrát épített ki, mely takarékos üzemeltetést és rendszerfelügyeletet tesz lehetővé: egy nagy teljesítményű munkaállomás tárkapacitásán, optikai meghajtóján és operációs rendszerén akár 30 felhasználó osztozhat. A közigazgatási egyetemi karnál telepített konfigurációt a Fujitsu minden elemében újrahasznosítható anyagokból gyártott ECO egérrel és billentyűzettel egészíti ki – közölte a cég.

Azóta történt

Előzmények