Házkutatást tartott a NAV a Telenor székházában

Házkutatást tartottak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói a Telenor Magyarország törökbálinti székházában – jelentette a HavariaPress. A hírügynökség azt írja: az adóhatóság nyomozói szerdán szállták meg az épületet, melynek egy részét a mobilszolgáltató új hálózatához berendezéseket szállító és azokat telepítő ZTE Corporation bérli. A kínai cégnél a razziára azt követően került sor, hogy alapossá vált a gyanú, miszerint a ZTE feketén foglalkoztatja magyarországi alkalmazottainak jelentős részét.

A hírügynökség úgy értesült, hogy a kínai hálózatfejlesztő mérnökök úgynevezett üzleti vízummal érkeztek hazánkba. Ez a fajta vízum azonban csak üzleti, tárgyalási célú itt tartózkodást tesz lehetővé, s legfeljebb kilencven napra szól. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársai korábban már jártak a törökbálinti székházban, ám az őrség kicselezte őket: feltartották az ellenőröket, míg a feketén foglalkoztatott mérnökök elrejtőztek az irodaház mellékhelyiségeiben – írja a HavariaPress.

A NAV akcióját hosszas előkészítés előzte meg, a hatóság kínai tolmácsokat is alkalmazott. A házkutatás során egyesével kihallgatták a ZTE alkalmazottait, adathordozókat és nyilvántartásokat foglaltak le.

Az IT café megkeresésére a Telenor Magyarország megerősítette a házkutatás tényét, de hangsúlyozta: a Telenor nem érintett a vizsgálatban. A ZTE magyarországi leányvállalatának képviselője lapunknak azt mondta: rövidesen közleményben reagálnak a történtekre. A szóvivő rámutatott, hogy teljes mértékben betartják a hazai munkaügyi szabályozást, dolgozóikat törvényesen alkalmazzák, és bíznak abban, hogy ezt a hatóság vizsgálata is megerősíti majd. A Budapesten nemrég támogató központot létesítő, világszerte 90 ezer alkalmazottat foglalkoztató ZTE hosszú távra tervez Magyarországon – tette hozzá.

Frissítés (19:30): megérkezett a ZTE Hungary nyilatkozata, amely hangsúlyozza, hogy a vállalat Magyarországon a helyi törvényeket betartva működik. „A ZTE hosszú távú távon tervez és fektet be Magyarországon. Végfelhasználói eszközöket és hálózati rendszereket szállítunk vezetékes és mobilszolgáltatóknak, valamint vállalati ügyfeleknek. Az ehhez kapcsolódó üzleti tevékenységek támogatására a ZTE létrehozta a ZTE Hungary Kft. magyar leányvállalatát. A helyi üzlet mellett a ZTE Budapestre hozta Európai Regionális Hálózatüzemeltető Központját, hogy több más országban működő ZTE-hálózat működését is innen menedzselje. A magyarországi üzletmenet fejlődésének függvényében a társaság további beruházásokat és magasan képzett magyar munkaerő alkalmazását tervezi. Ennélfogva a ZTE legalapvetőbb érdeke, hogy minden magyar törvénynek és szabályozásnak megfeleljen most és a jövőre nézve is” – áll a közleményben.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ZTE

Azóta történt

Előzmények