Központot hoz Magyarországra a ZTE

Kedden hét gazdasági tárgyú megállapodást írt alá Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a hazánkba látogató kínai küldöttség tagjaival. Ezek között kevés figyelmet kapott a hálózati berendezéseket gyártó ZTE bejelentése arról, hogy mintegy 10 millió eurós beruházással egy hálózatkezelő és egy ahhoz szervesen kapcsolódó call center központot nyitnak Budapesten.

A tárca által kiadott közlemény mindössze ennyit tartalmaz, de az IT café megkeresésére a kínai vállalat hazai képviselete részleteket is elárult a tervezett beruházásról. Mint írták: a ZTE vezérigazgató-helyettese, Csu Csin-jün (Zhu Jinyun) által szignált egyezség értelmében létrejövő Network Operation Center (NOC) tesztüzeme 2012 júniusában kezdődik 40 alkalmazottal. Hosszú távon a támogató központ – melynek területét 600 négyzetméterre tervezik bővíteni az évek során – több mint 100 magasan képzett mérnöknek biztosít majd munkalehetőséget.

Az ugyancsak kínai Huawei riválisának számító és a Telenor Magyarország nemrég átadott új mobilhálózatának berendezéseit szállító ZTE a NOC mellett, ahhoz kapcsolódóan egy call centert is létesít a fővárosban. ennek foglalkoztatotti létszámát az év végéig 15 főre tervezik bővíteni. Az idén a beruházásra 4, az elkövetkező 2-3 évben pedig összesen 10 millió eurót tervez költeni a cég.

A vállalat – mely hat éve hozta létre magyarországi kereskedelmi képviseletet, majd 2010 októberében leányvállalatot is alapított – a szakképzett munkaerő elérhetősége, a „támogató kormányzati környezet” és a magyar főváros elhelyezkedése miatt döntött úgy, hogy hozzánk telepíti a két központot. A NOC a ZTE európai távközlési szolgáltató ügyfelei számára biztosít minőségi hálózati menedzsmentet, beleértve ebbe a hálózatfigyelést, hibakezelést, teljesítményoptimalizálást, valamint az alkatrészellátás és javítás koordinálását.

Jobb kétszer, mint soha

Az NGM a ZTE nagy konkurenseként nyilvántartott Huaweijel is aláírt egy megállapodást. Ennek a jelentőségét a minisztérium közleménye igyekszik erősen túldimenzionálni, amikor arról beszél, hogy ez a „cég Magyarországon megvalósítandó európai logisztikai központjának létrehozásáról szól”. A vállalat által csak ELC-nek (Europe Logistics Center) nevezett logisztikai centrum ugyanis már tavaly óta működik, annak a megállapodnak megfelelően, melyet még 2011 nyarán Fellegi Tamás akkori nemzeti fejlesztési miniszter kötött a Huawei vezetőivel.

A központot – mely raktárakból és egyéb elosztó egységekből áll – logisztikai partnercégek üzemeltetik a kínai vállalat számára Biatorbágyon és Üllőn. Többek között innen látják el a Huawei magyarországi gyártóközpontjának egységeit a termeléshez szükséges alkatrészekkel, illetve innen koordinálják az összeszerelt termékek csomagolását, vámolását és szállítmányozását. Ez az ún. európai ellátóközpont, amely több magyarországi létesítményt, gyáregységet is takar, a világ 50 vezető távközlési szolgáltatója közül harmincnak szállít termékeket Magyarországról.

A Huawei most mindössze arra tett ígéretet, hogy e központok tevékenysége révén 2012-ben 1,5, 2013-ban pedig 2 milliárd dolláros forgalmat ér majd el hazánkban. Tavaly a vállalat 1,2 milliárd dolláros árbevételt abszolvált Magyarországon. A távközlésiberendezés-gyártó azt is jelezte: tavaly a logisztikai központban 15 ezer négyzetméternyi raktártér jött létre, amit az idei év végéig 25 ezer, 2013-ban pedig 30 ezer négyzetméterre terveznek növelni. E vállalásokkal egyébként a cég alullicitálta önmagát: a tavaly nyáron Fellegi Tamással aláírt eredeti megállapodásban 2011 végére ígérték a 25 ezer négyzetmétert.

Frissítés (május 5., 12.30): a ZTE pontosítása alapján javítottuk a hírben a beruházás összértékét és ütemezésének menetrendjét.

Azóta történt

Előzmények