Megduplázza a mobilnet sebességét a Telenor

A Telenor ma közleményben jelezte, hogy Magyarország egyre több területén folyamatos indítással Hipernet 84 néven elérhető az a mobilinternetes csomag, ami már akár a vezetékes internet teljes körű kiváltására, illetve helyettesítésére is alkalmas hazánk számos pontján. A vállalat arra alapozza ezt komoly megállapítást, hogy az LTE-technológiával 84 Mbps névleges maximális letöltési sebességet kínáló szolgáltatást a Telenor már 60 településen 700 ezer lakos számára nyújtja (fontos megjegyezni, hogy a dinamikus bevezetés miatt jelenleg van, ahol teljes értékű szolgáltatás, van, ahol részleges, van, ahol csak a közeljövőben lesz aktív, így a Telenor már közzétett listáját érdemes e szempontból is nézni).

A cég közleménye szerint a Hipernet 84 az év folyamán Magyarország egyre több területén lesz elérhető: Szombathely, Kazincbarcika, Sárospatak, Keszthely, Balatonfüred, Jászberény, Kalocsa, Szentes, Veszprém, Nagykőrös, Hévíz, Velence és más városok mellett a cég olyan településeken is bevezeti az új szolgáltatást, ahol vezetékes technológiával jelenleg nem érhető el nagy sávszélesség. A Telenor Magyarország szerint a Hipernet 84 bevezetése javíthatja azon vidéki lakosok információs és gazdasági lehetőségeit, akik korábban nem, vagy csak korlátozottan érhették el az internetet. A mobilszolgáltató ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a telekommunikációs szektort többszörösen sújtó, párhuzamosan kivetett különadók éppen az ilyen beruházások további megvalósulását veszélyeztetik, holott a mobil széles sáv országos terjedése kulcsszerepet játszik a munkahelyteremtés, illetve az új vállalkozások létrejöttének ösztönzésében, az oktatás színvonalának javításában és mindezeken keresztül a vidéki gazdaság élénkítésében.

Sepsi Zsolt, a Telenor műszaki vezérigazgató-helyettese büszkén nyilatkozott a fejlesztésről: „A tavalyi hálózatmodernizáció, a Hipernet bevezetése országszerte stabil műszaki alapokat biztosít nekünk ahhoz, hogy dinamikusan növeljük az ügyfeleink rendelkezésére álló sávszélességet. Ennek köszönhetően egyre többen férnek hozzá országszerte a még gyorsabb adatátvitelre alkalmas mobilinternethez, amellyel gond nélkül élvezhetik a szórakoztató tartalmakat: kiváló minőségben tölthetnek le zenéket, videókat gyorsan és egyszerűen, vagy akár az online játékokban is bátran kipróbálhatják magukat. Ehhez nem csak a Hipernet sebességét, de a letölthető adatforgalmat is megnöveltük.”

Új technológia mellé új jogi bakugrások

A Telenor a Hipernet 84 csomag mellé gondoskodik olyan modemről is, amely kompatibilis a 84 Mbps névleges maximális letöltési sebességet biztosító technológiával. Ez az eszköz automatikusan vált vissza az adott régióban rendelkezésre álló legnagyobb sávszélességre, azokon területeken, ahol a 84 Mbps névleges letöltési sebesség még nem érhető el.

A Hipernet 84 az összes Hipernet-csomaghoz hasonlóan korlátlan elektronikus levelezést és böngészést tesz lehetővé belföldön két év hűséggel. A szolgáltató a sávszélesség mellett az egyéb szolgáltatásokra használható forgalmi keretet a Hipernet 42 ajánlathoz képest is megduplázta, így havonta 40 GB-nyi adatforgalom áll a felhasználók rendelkezésére. Ahol elérhető, ott a Hipernet 84 a Hipernet 42 csomag díjai szerint vehető igénybe.

A témában járatos olvasóinknak ajánlott szöveg – mint mindig – a Telenornak az ÁSZF-fel összekapcsolható megjegyzése (arról, hogy a cégek e hónap elejétől miért is tehetik, teszik meg azt, hogy nem garantálnak sebességeket, olvasóinknak ajánljuk a HWSW alapos cikkét a témáról): „A Telenor kizárólag a Hipernet 21 és 42 tarifacsomagok esetében biztosítja a 7,2 Mbit/s le-, illetve 2 Mbit/s feltöltési sebességeknél magasabb sebesség elérését. A Hipernet tarifacsomagokkal elérhető elméleti maximális sebesség egy névleges érték, amely az adott területen a szolgáltatást biztosító hálózati technológia elérhetőségének, az azt támogató készülék meglétének, illetve a hálózat aktuális leterheltségének függvénye. A garantált sebességről, valamint a kínált sávszélességről az Általános Szerződési Feltételek 4. számú mellékletének 2. pontja rendelkezik. A minőségi mutató jogszabály szerinti meghatározása: A Szolgáltató által kínált sávszélesség, azaz internet-hozzáférési szolgáltatás nyújtása során az adott előfizetői hozzáférési ponton le- és feltöltési irányban elérhető, a szolgáltatáshoz rendelt adatátviteli sebesség felső elméleti határa, a lefedettségi terület bármely kültéri pontján, bármely időpontban 2G, 3G, HSPA technológia esetén: 0 Mbit/s. A Szolgáltató által garantált le- és feltöltési sebesség, azaz internet hozzáférési szolgáltatáshoz rendelt a Szolgáltató által az adott előfizetői hozzáférési ponton le- és feltöltési irányban a lefedettségi terület bármely kültéri pontján, bármely időpontban teljesíteni vállalt legkisebb adatátviteli sebesség 2G, 3G, HSPA technológia esetén: 0 Mbit/s.”

Azóta történt

Előzmények