A netre kerülnek a holdszondák elfeledett képei


Nagyításhoz klikk! a képre

A NASA új projektjének keretében olyan, az 1960-as években készült fotókat állítanak helyre és digitalizálnak, melyeket a Holdra szállást célzó Apolló-program előkészítéseként felbocsátott Lunar Orbiter szondák készítettek, s a képeket egy külön weboldalon közzé is teszik.

A program során 1966-ban és 1967-ben öt szondát bocsátottak fel, melyek képeit mágnesszalagokra rögzítették, s e tekercsek tartalmát igyekeznek most megmenteni, illetve helyreállítani. Sajnos, mint a NASA tájékoztatójából kiderül, az eredeti nagy felbontást a jelenlegi technológia nem képes visszaállítani. A NASA Ames Research Centere hozta létre a projektet (Lunar Orbiter Image Recovery Project – LOIRP), amelynek feladata, hogy az 1900 mágnesszalag eredeti analóg adatait konvertálja, majd pedig a lehető legnagyobb felbontásban digitalizált képek tárolását megoldja. E munkával sietniük kell, mivel – mint Dennis Wingo, a projekt vezetője elmondta – ma már csak egyetlen olyan szakember él, aki ért a szalagok lejátszásához használt szerkezethez – ő pedig már 68 éves, és 14 hónap múlva végleg nyugdíjba akar vonulni.

Az említett hölgyet Nancy Evansnek hívják, s ő volt a NASA korábbi, fotózásért felelős vezetője. Az 1980-as években az ő felügyelete alá kerültek a  képeket tartalmazó szalagok, s ő férjével el is indította az adatmentési és digitalizálási munkálatokat, ám ezek az évtized végére abbamaradtak. Neki köszönhető az is, hogy a szalagok tartalmát meg lehet menteni, mivel az 500 kilós leolvasót a garázsában megőrizte – bár gyakran eszébe jutott, hogy csak a helyet foglalja, ki kéne dobni. (Az indulás körülményeiről szóló nagyszerű képgaléria a projekt honlapján található.)

FR-900
Az FR-900 a garázsban, a tyúkól mellett...

Mivel a NASA újra érdeklődéssel fordul a Hold kutatása felé – már egy Hold-bázis kiépítése is szóba került –, ezért a régi képek, illetve a tavasszal felbocsátandó új szonda, a Lunar Reconnaissance Orbiter új felvételeinek összehasonlítása is segítheti a munkát.

A projekt bejelentésének szenzációja volt, hogy közzétettek azt a képet, mely elsőként mutatja a Földet a Holddal együtt.


... és az FR-900 működés közben

Azóta történt

Előzmények