A 2. világháború a neten

Készítői szerint a világ legnagyobb második világháborús online dokumentumgyűjteménye vált elérhetővé a múlt héten, amikor az Egyesült Államok Szövetségi Levéltárának (National Archives and Records Administration) anyagait a Footnote.com nevű weboldal üzemeltetői közzétették (ez az oldal emellett más történelmi dokumentumokat is tartalmaz).

Budapest
Budapest 1944. július 14-én egy amerikai bombázó fedélzetéről nézve

A roppant igényesen és alaposan elkészített adatbázis sokféle digitalizált anyagot tárol, de természetesen az amerikai hadsereggel kapcsolatos információk az elsődlegesek – a gyűjtemény egyelőre 9 millió olyan, a fegyveres erők archívumaiból, sorozási összeírásaiból származó oldalt tartalmaz, ahol az egyes katonák adatai, fényképei találhatóak. (Ezek között bőséggel akadnak magyar vagy magyaros nevek is: Szabóból majdnem hatezret listáz ki a kereső.) Az egyes profilokat az ismerősök, rokonok szabadon bővíthetik.

Footnote.com

Az amerikai nemzeti identitás egyik oszlopa a csendes-óceáni háború, ezért természetes, hogy a gyűjteményben központi helyet kapott a Pearl Harbor-i japán támadás, az itt elesett, eltűnt katonák kiemelt helyen szerepelnek, illetve a Japán ellen folytatott háború is hangsúlyozottan jelenik meg.

A legtöbb szolgáltatás egyszerűen igénybe vehető, de vannak olyanok (mentés, nyomtatás, jegyzetek elhelyezése, feltöltés stb.), melyekhez már (ingyenes) regisztrációra van szükség. Az oldalon elhelyezett számláló szerint közel 48 millió kép szerepel az oldalon (döntő részük nem a második világháborúval kapcsolatos), s ezek száma 10 másodpercenként 20–30 darabbal szaporodik

Azóta történt

  • Elindult a Magyar Digitális Képkönyvtár

    Az új képes adatbázissal olyan forráshoz jutottunk, mely nem csak a különféle érdeklődési köröket szolgálhatja ki, hanem segít a diákoknak is.

Előzmények