Az európai digitális könyvtár, az Europeana

Frissítés: Az indulás másnapján kiderült, hogy az óriási érdeklődés miatt (óránként 10 millió lekérés) az Europeana rendszere összeomlott, így körülbelül egy hónapig, amíg az újabb, nagyobb teljesítményű szervereket üzembe nem helyezik, feltehetően nem lesz elérhető az oldal.

Ma indult el az Európai Unió támogatásával létrejött digitális könyvtár, az Europeana, melynek célja, hogy az európai kulturális örökség tárgyi emlékeit gyűjtse össze digitális formában, s mindezt mindenki számára elérhetővé tegye.

Az Europeana nem egyszerűen könyvek millióinak digitális változatait kínálja majd – természetesen azokat is –, hanem filmeket, festményeket, fényképeket, hangfelvételeket, térképeket, kéziratokat, újságokat, egyéb dokumentumokat is. Viviane Reding, az EU új technológiákért felelős biztosa azzal ajánlotta a kezdeményezést a nagyközönség, a polgárok figyelmébe, hogy a közreműködő hatalmas európai könyvtárak, múzeumok segítségével anélkül lesznek elérhetőek a kontinens kultúrájának legbecsesebb darabjai, hogy el kellene utazni az adott városba, ahol ezeket őrzik.

Az egyelőre még szerény költségvetésű Europeana (2,5 millió euró egy évre) 14 alkalmazottat foglalkoztat, ám tervezik a bővítést – s emellett az EU kutatási programja keretében 2009-re és 2010-re 69 millió euró áll rendelkezésre a digitális könyvtár továbbfejlesztésére. A valójában még a nyilvános tesztüzem időszakát élő weboldal (a működtetők prototípusnak hívják a most elérhető változatot) egyelőre kétmillió digitalizált tételt tartalmaz, de 2010-re, amikorra a próbaidőszak lezárul, már 10 millió tárgy digitalizált változata lesz elérhető – igaz, ez a szám még hozzámérhetetlen az európai könyvtárak 2,5 milliárdos könyvállományához.

Az EU felmérése szerint jelenleg a nagy nemzeti könyvtárak anyagainak egy százaléka van digitalizálva; a cél az, hogy 2012-re ez az arány 4 százalék legyen, s ezek az anyagok mind hozzáférhetőek legyenek online módon is. A munka méretét jelzi, hogy a Microsoft a később feladott digitalizálási projektjében 18 hónap alatt 750 ezer könyvet szkennelt be, a Google pedig, akiknek világméretű kezdeményezése, a Google Book Search nagy lendülettel folyik 2004 óta, jelenleg körülbelül hétmillió tételről adhat számot.

Talán a kezdeti nagy érdeklődésnek köszönhető, de most még igencsak „dadogva” működik az oldal. Vagyis olyan iszonyúan lassú, hogy nekünk a reggeli szemlézéskor a főoldalról körülbelül 10–15 percnyi várakozás után sikerült csak továbblépnünk.

Azóta történt

Előzmények