Használhatatlanná vált a Hubble űrteleszkóp

Az elmúlt hónapban meghibásodott Hubble űrteleszkóp (HST) elektronikai rendszerének megjavítására tett kísérlet közben a mérnökök újabb hibákat fedeztek fel, így a távcső gyakorlatilag használhatatlan lesz jövő februárig, amikorra az Atlantis űrrepülőgép szervizútját tervezik.

A 18 éves Hubble számítógépes rendszere a múlt hónap végén hibásodott meg: az adatfeldolgozó rendszere mondta fel a szolgálatot, s bár a Földről lehetett parancsokat küldeni, valamint az energiaellátás és a megfigyelő egységek továbbra is működőképesek maradtak, a rendszer nem tudta megformázni és továbbítani a Földre a szenzorairól érkező információkat, az egység nem volt képes betölteni funkcióját. A váratlan hiba miatt halasztották el az Atlantis startját, melyet eredetileg e héten küldtek volna fel a nagyjavítások elvégzésére.

A NASA Goddard űrközpontjában dolgozó szakemberek ezek után láttak még esélyt arra, hogy távirányítással bekapcsolják a tartalék adatfeldolgozó rendszert, a B oldalt, egy olyan backup rendszert, melyet még soha nem használtak élesben. A mérnökök szerdán átvizsgálták a B oldalt, ekkor a teszt működőképesnek mutatta, s az újrakonfigurálás is sikeres volt, de nem sokkal ez után két újabb hibát fedeztek fel a távcső rendszereiben (a kamerák egyik tápegysége, illetve egy másik alrendszer jelzett abnormális működést; azt még nem tudni, hogy a két hiba összefügg-e), ezért újra visszaállították „biztonságos üzemmódba” az egységet. Jelenleg az adatkezelést a B oldal végzi, az A lett a backup.

Így most már biztos, hogy csak a meghibásodott alkatrészek cseréjével lehet újra feléleszteni a távcsövet. Egy tartalék adatfeldolgozó egységet már tesztelnek az űrközpontban, ezt fogják majd az Atlantis űrhajósai magukkal vinni jövőre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • NASA

Azóta történt

Előzmények