Mozilla blog: a Samsunggal együtt fejleszt böngészőmotort a Mozilla

A Mozilla technológiai vezetője, Brendan Eich tegnap a hivatalos blogban jelentette be, hogy a jövőben egy új webes böngészőmotor kifejlesztésében együttműködnek a Samsunggal, a dél-koreai cég 20 szakembert biztosít a közös munkához.

A bejelentés szerint a Mozilla Research azért vágott bele egy új fejlesztésbe, mivel szoftveresen is alkalmazkodniuk kell az egyre gyorsabb, többmagos, változatos architektúrákhoz. Az új motor munkaneve Servo, és elsősorban az Androidra, illetve az ARM rendszerére optimalizálják. Az új motorhoz egy új, még szintén fejlesztés alatt álló programozási nyelvet használnak, a Rustot. A C nyelvek családjába sorolt, már évek óta fejlesztett Rust legújabb, 0.6-os verziója a bejelentéssel párhuzamosan vált letölthetővé.

A Mozilla vezető szakembere szerint az új nyelv legfőbb előnyei: egyrészt a változatos hardverkínálathoz való könnyebb alkalmazhatóság, valamint a nagyobb biztonság, a lehetséges sebezhetőségek számának mérséklése, illetve a memóriaproblémák szinte teljes kiküszöbölhetősége lesz. Ugyanakkor kiemelten fontosnak tartják azt is, hogy a nyelv könnyen használható, egyszerű.

Brendan Eich elmondta azt is a Cnet megkeresésére, hogy azért akarják a C++-t új nyelvre cserélni, mivel ez a szerkezetéből fakadóan nem elég biztonságos („metal”, azaz a hardver közvetlenül olvassa a kódot, így az nagyon gyorsan fut le, ám ez biztonsági kockázatot is jelent). A másik jelenleg fennálló és az új fejlesztéssel vélhetően megoldható probléma az, hogy az egyre általánosabb többmagos rendszerekben egy újabb mag hozzáadása nem képes igazán felgyorsítani a folyamatokat (process), mivel az erőforrás-kezelésben problémák jelentkeznek: az újabb magok hozzáadásával párhuzamosan csökkenteni kell a processzor órajelét.

Előzmények