Reset gomb kerül a Firefoxba

A Mozilla egy rendhagyó funkciót is integrált a Firefox 13 bétájába: a resetet. A böngésző fejlesztését koordináló szervezet szerint ezzel egy gombnyomásra megoldhatók a szoftver lassúsága, fagyása vagy nem kielégítő működése miatti felhasználói panaszok.

A reset egyelőre el van dugva, a „Súgó” menüpont alatt található „Hibakeresési információk” (Troubleshooting Information) lehetőségre kell kattintani az eléréséhez, az ekkor megjelenő oldal jobb felső sarkában van a gomb. Michael Verdi, a súgóért felelős támogatási csapat egyik tagja a funkcióról szóló blogposztban ugyanakkor azt ígéri: szembetűnőbbé fogják tenni, sőt, a lehetőséget a böngésző automatikusan fel fogja ajánlani akkor, ha háromszor lefagy induláskor, Windowson pedig az újratelepítésnél is elérhető lesz az opció.

A reset egyébként úgy működik, hogy egy új felhasználói profilt hoz létre, amelybe átmenti a könyvjelzőket, a jelszavakat, a sütiket és az automatikus kitöltési információkat, míg az összes többi beállítást alapállapotba teszi. Magyarán: úgy áll vissza alapállapotba a böngésző, hogy a személyes beállítások jó részét megőrzi. Nem mentődnek át a kiterjesztések, a szinkronizációs beállítások, a megnyitott lapok és lapcsoportok.

Verdi szerint a funkció csodát tesz a böngészővel. Olyan esetekben javasolják a használatát, amikor a szoftverre a hosszú használat során már mindenféle kiegészítő, toolbar feltelepült, vagy csak egyszerűen lassú a reakcióideje. A fórumokon, közösségi oldalakon olvasható panaszok („Lassú a Firefox”, „Folyton lefagy.”) egy csapásra orvosolhatók így – állítja a mozillás, aki szerint a funkciót a terméktámogatási csoport régóta kérte.

A reset egyelőre a Firefox 13 bétájában érhető el csupán, a nightly és aurora buildekben hibásan működik. A funkció másik korlátja, hogy kizárólag az alapértelmezett felhasználói profilban használható.

Azóta történt

Előzmények