Hamarosan indul a Mozilla Marketplace publikus bétája

Egy fejlesztői konferencián (AnDevCon III) jelentette be a Mozilla, hogy a házi fejlesztésű online alkalmazásboltjának tesztverziója akár heteken belül készen állhat arra, hogy a nagyközönség előtt is megmutassa magát. A böngészőből is elérhető piactér középpontjában a HTML5 áll, emellett a zárt és a nyílt rendszerek közötti ellentmondásokat is fel akarja oldani új alkalmazásprogramozási felületek (API) megalkotásával, hogy a fejlesztők minden szempontból visszanyerjék a teljes körű ellenőrzési jogaikat programjaik fölött.

Hirdetés

Ennek eszközei, hogy a Mozilla Web Apps platformja mind a tartalomtulajdonosoknak, mind az üzemeltetőknek és a szolgáltatóknak közvetlen kapcsolattartást biztosít a felhasználókkal, emellett egy nyitott és rugalmas számlázási rendszert kínálnak. Úgy vélik, az „egyszer megírod, bárhol alkalmazhatod” („write once, deploy everywhere”) felfogás jelentős mértékű költségcsökkenéshez, a karbantartás egyszerűsödéséhez vezet, és a nyílt, szabványokra alapuló web kiemelten kedvez az innovációnak.

Joe Stagnernek, a Mozilla egyik munkatársának elmondása szerint a fejlesztők a Marketplace által a konkurens App Store-nál és Google Play-nél jelentősen több, közel százmillió plusz felhasználót lesznek képesek elérni. A Mozilla alternatívája egy saját minőségellenőrzővel is rendelkezik, ami „egy olyan villámgyors szűrőrendszer, ami kiválogatja az illegális alkalmazásokat, a pornográfiát, valamint a szerzői jogokat és védjegyeket sértő szoftvereket."

Ugyan a Mozilla Marketplace bármelyik böngészőből elérhető lesz, teljes értékűen egyelőre csak Firefoxban működik majd. A kimaradó funkció a webes alkalmazások natív telepítésének lehetősége, ami – ha a többi gyártó is úgy akarja – a későbbiekben többi böngészőben is lehetségessé válik. A bevételszerzést a cég a piactéren elhelyezett reklámokból, valamint a fizetett alkalmazásokból befolyó összeg egy részének beszedéséből tervezi megoldani.

Ha a fejlesztések a tervek szerint haladnak, a felhasználók akár már idén teljes pompájában élvezhetik a bolt nyújtotta lehetőségeket. Hab a tortán, hogy a piactér forráskódját bárki számára elérhetővé teszik, így akár a szomszéd is elkészítheti majd saját webáruházát.

Azóta történt