Most már biztos: A Google felvásárolja a YouTube-ot!


A keresőcégből lassan internetes médiabirodalommá felnövő Google hétfőn véget vetett a találgatásoknak, amikor bejelentették, hogy egy előzetes megegyezés értelmében 1,65 milliárd dollárnyi részvény ellenében felvásárolják a YouTube videomegosztó oldalt. Ez eddig a legmagasabb ár, melyet felhasználók által generált oldalért valaha is fizettek.

A kezdő vállalkozásból 19 hónap alatt (elsősorban az elmúlt egy évben történt robbanásszerű fejlődésnek köszönhetően) napi százmillió videoletöltésig eljutott YouTube a közelmúltig folyamatos fenyegetettségben kellett tevékenykedjen az oldalain óriási számban megjelenő, a szerzői jogot megsértő tartalmak miatt. A szájt vezetői ugyan azt mondják, hogy számtalan felhasználási szerződést kötöttek már a nagyobb kiadóvállalatokkal, az elemzők véleménye mégis az, hogy bőven lesz még dolguk a Google jogászainak. Mindez azonban nem rettentette vissza a befektetőket, s a megegyezés hírére a Google részvényei azonnal emelkedni kezdtek a New York-i tőzsdén.


12 hónap alatt a csúcsra
Forrás: tinyurl.com/rcrhc

Elemzők szerint a szerződés nagy lökést adhat a Google-nak, amely a videohirdetések versenyében eddig lemaradt a vetélytárs Yahoo! és más, most induló vállalkozások mögött. A YouTube ugyan megmarad önálló teméknek az egyesülés után is, de a Google keresőszolgáltatásai megjelennek az oldalán; az anyacég pedig a videotechnológiát és a YouTube hatalmas felhasználói táborát elsősorban hirdetési szolgáltatásának bővítésére fogja felhasználni. Az egyesülési folyamatot még ebben a negyedévben le kívánják zárni.

Azóta történt

Előzmények