A YouTube is a Napster sorsára jut?

A Forrester Research elemző cég is csatlakozott azok véleményéhez, akik szerint a YouTube a szórakoztatóipar nagyjainak pereskedése miatt nemsokára hasonló sorsra jut majd, mint a Napster. Josh Bernoff, a Forrester munkatársa nem hiszi, hogy az oldal üzemeltetői el tudnák kerülni a hamarosan nyakukba szakadó pereket, s ezek után népszerűségük is rohamosan csökkenni fog. Akárcsak a Napster a kilencvenes években, a YouTube oldalának tartalma is gyakran megsérti a szerzői jogokat. S bár a Napster a kemény küzdelem után talpra állt 2001-ben mint legális zenei szolgáltató, korábbi népszerűségüket már képtelenek voltak elérni.

A YouTube hihetetlen sebességgel szerezte meg mai látogatottságát. A felhasználók által megosztott videókra építő oldal ma a MySpace és a Yahoo! után a harmadik leglátogatottabb weboldal, melynek értékét gazdasági szakemberek körülbelül másfél milliárd dollárra becsülik. Megközelítőleg százmillió videoletöltés zajlik a YouTube-on naponta, s szakértők véleménye szerint a megnézett videók körülbelül kilencven százaléka megsérti a szerzői jogi törvényt.

Doug Morris, a világ legnagyobb kiadóvállalatának, a Universalnak a vezetője az elmúlt hónapban egy befektetők előtt tartott zártkörű beszédében sorozatos jogsértéssel vádolta meg a MySpace mellett a YouTube-ot is, mondván: „ezek a postoló gyerekek” tízmillió dollárokat vesznek ki cége kasszájából. Bernoff elemzésében kifejtette még, hogy ha rendőrségi vizsgálatok indulnak a YouTube ellen, akkor rengeteg fiatal látogató fordul majd el tőlük, s a bizalomvesztés katasztrófához vezethet.

A YouTube vezetői is érzik a veszélyt, ennek jele, hogy a múlt hónapban már szerződést kötöttek a Warner Music Grouppal anyagaik felhasználási módjáról, s a hírek szerint más médiacégekkel is folytatnak tárgyalásokat. Ezek a lépések azonban csak részleges megoldást jelenthetnek, Damoklész kardja továbbra is ott függ a YouTube működtetőinek feje fölött – állapította meg Josh Bernoff.

Azóta történt

Előzmények

  • Hitleren röhög a YouTube

    Egy Hitlerről szóló szatirikusnak szánt animációs film kavart vihart Németországban.

  • A Microsoft nekimegy a YouTube-nak

    A Microsoft a Soapbox nevű új szolgáltatásával szeretne részesedni a videomegosztó oldalak sikeréből.

  • A lemezkiadók kompenzációt követelnek

    A Universal lemezkiadó egyre fokozódó nyomást gyakorol a YouTube-ra és a MySpace-re a jogvédett tartalmak illegális felhasználása miatt.