Megkezdődött a videók törlése a YouTube-ról


A JASRAC hitvallása

Egy japán szerzői jogi szövetség – a Japanese Society for Rights of Authors, Composers and Publishers (JASRAC): ez az érdekvédelmi csoport 23 médiavállalkozást, köztük filmstúdiókat és tévétársaságokat foglal magába – pénteken közleményben jelezte, hogy tagjainak szerzői jogait sértik bizonyos tartalmak a YouTube videomegosztó oldalon, s felszólították a honlap üzemeltetőit, hogy az érintett tartalmakat távolítsák el, emellett pedig szűrőkkel és egyéb intézkedésekkel biztosítsák a további jogtalanságok megelőzését.

A japánok azonnali intézkedésként 29 549 videó törlését kérték, mert ezek szerintük mind a szerzői jogi törvény hatálya alá esnek. A képi anyagok nagy része otthon készített felvétel, ám szerepelnek bennük copyright által védett zenék, filmek vagy képek, melyeket a felhasználók legtöbbször tévéfelvételekből vagy zenei klipekből szereztek meg.

A Google által nemrég felvásárolt YouTube eleget tett a médiacégek kérésének, de elemzők szerint ez korántsem rekeszti be a hasonló panaszok áradatát, mert még hatalmas mennyiségű, a copyright által védett anyag található az oldalon. A YouTube igyekszik a nagyobb problémákat megelőzni, s folyamatosan egyre több médiavállalkozással egyeznek meg a védett tartalmának felhasználási feltételeiről (eddig például a Universal Music Group tulajdonában lévő Vivendivel, a Warner Music Grouppal, a Sony BMG-vel és a CBS-szel). De hogy további jogi eljárások ne nehezítsék az új berendezkedésű társaság működését, a YouTube-nak még egyezségre kell jutnia például az NBC Universallal, a Time Warnerrel és másokkal is.

A YouTube a ComScore Networks augusztusi jelentése szerint az online videók piacán a harmadik helyen állt, s a világháló videoforgalmának 9,9 százalékát mondhatják magukénak. A listavezető a MySpace-t birtokló Fox Interactive 20,1 százalékos részesedéssel, a második pedig a Yahoo!, akik e piacból 11,8 százalékot hasítanak ki maguknak.

Azóta történt

Előzmények