Már négymilliárd mobil-előfizető van a világon, és még nincs vége

Hirdetés

Az Informa Telecoms & Media piackutató cég múlt havi jelentése szerint újabb mérföldkőhöz érkezett el a vezeték nélküli kommunikáció: bolygónkon 2008 decemberében már több mint négymilliárd mobilkapcsolat létezett. Vagyis a kutatók becslése szerint a Föld lakosságának körülbelül 60 százaléka rendelkezik valamilyen mobilhozzáféréssel.

Dél-Amerika és a karibi régió erőteljes növekedése azt mutatja, hogy az évi 16 százalékos bővülés következtében ott hamarosan a lakosság 76 százaléka fér hozzá ehhez a technológiához, vagyis több mint 440 millió előfizetést várnak a világ e részén. E térségben tavaly a legnagyobb növekedést (19 millió) Brazília produkálta, de Peru 33 százalékos új előfizetői aránya (4,3 millió) is kiemelkedőnek számít.

A mobilpiacról származó jövedelmek sem voltak csekély mértékűek, s a cég előrejelzése szerint a növekedési tendencia (az ázsiai, az afrikai és a dél-amerikai piacok további bővülésével; e régiókban közel 50 százalékos emelkedést várnak, míg a fejlettebb világon csak körülbelül nyolc százaléknyit) a gazdasági válság ellenére tovább folytatódik. A kutatók véleménye szerint 2011-re már ötmilliárd előfizető lesz szerte a világon (a teljes népesség 73 százaléka), s 2013-ra az iparág teljes bevétele meg fogja haladni az egybillió amerikai dollárt (2007-ben 769 milliárd dollár volt ez az összeg).

Azóta történt

Előzmények

  • A 2009-es év technológiai trendjei

    Mit várhatunk az új esztendőtől? Az a kutató válaszol, aki az elmúlt években már tekintélyre tett szert pontos jóslataival.

  • Óriási siker az iPhone

    Az Apple remek negyedéven van túl, de rendkívül óvatosan várja a következőt. Több iPhone fogyott, mint BlackBerry.