Milliárdos nyereséggel zárult a Vodafone-üzlet

A korábban várt december 31-ei határidő ugyan néhány nappal kitolódott, de végül lezárult a Vodafone-részvénycsomag értékesítése, miután a felek aláírták az erről szóló zárási jegyzőkönyveket – derült ki tegnap az Antenna Hungária Rt. bejelentéséből. A tőzsdei társaság a korábbi becslésekkel összhangban 19,4 milliárd forintért vált meg a harmadik magyar mobilszolgáltatóban, a Vodafone Magyarország Rt.-ben lévő, valamivel kevesebb mint 10 százalékos részesedésétől. A két cég közötti üzleti kapcsolat egyébként fennmarad, az AH-csoport továbbra is bérelt vonali, szerviz-, valamint infrastruktúra-bérleti szolgáltatásokat nyújt a Vodafone részére.

A Vodafone Magyarország Rt. – korábban V.R.A.M. Rt. – a DCS 1800-as mobiltender győzteseként 1999. augusztus 13-án 15 éves, határozott időre alakított zártkörű koncessziós társaságként, harmadik szereplőként lépett be a hazai mobilpiacra. A koncessziós szerződés szerint a tulajdonosok között legalább 25 százalékkal kellett szerepelniük magyar vállalatoknak, így a Magyar Posta 10 százalékkal, az Antenna Hungária 20 százalékkal rendelkezett. Ezenfelül a német RWE Telliance tulajdonában is 20 százalék volt, és a fennmaradó 50 százalékot (plusz egy szavazatot) birtokolta a brit Vodafone Airtouch. A Posta részesedése két év után az AH-hoz került, és azóta a cégből kiszállt – a korábbi hírek szerint az Antenna mostani eladásánál jóval rosszabb feltételekkel – az RWE is. Az AH azonban nem tudta megőrizni 30 százalékos tulajdonrészét, az elmúlt két év során lezajlott tőkeemelések következtében az 10 százalék alá csökkent.

Az AH a könyvekben 17,7 milliárd forinton tartotta nyilván a csomagot, így a vételár 1,7 milliárd forint nyereséget is tartalmazott. Az eladással kapcsolatos közlemény ki is emeli, hogy az üzlet azonnali készpénzbevétellel járó, nyereséges kiszállást tett lehetővé. A bevétel megkönnyíti jelentős projektek finanszírozását, valamint a hitelállomány további csökkentését. Ezeken felül a korábbi hírek szerint a részvényenkénti 1634 forintos bevétel egy részéből a mintegy 74 százalékkal rendelkező állami tulajdonos, az ÁPV Rt. osztalékot is szeretne fizetni, erre konkrét szám nélkül utalás már többször is történt a vagyonkezelő szervezet részéről.

A Vodafone-csomag eladása fontos volt a közelgő, az év első felére tervezett privatizáció előtt. Bár feltehetően nem így tervezte, az Antenna elmúlt évek során forráshiány miatt nem tudott részt vállalni a Vodafone-tőkeemelésekben. Emiatt a tulajdoni hányada 10 százalék alá csökkent, olyan alacsony szintre, amely már nem meghatározó. A csomag külső befektető számára így lényegében értéktelen volt, hiszen komoly beleszólást az üzletvitelbe nem engedett az egyedüli tulajdonostárs, a brit Vodafone mellett. Bár a mobilcég az elmúlt időszakban jó eredményeket produkált, mivel nemrég megnyerte a licencet a harmadik generációs mobiltelefónia bevezetésére, középtávon nem hogy osztalékot nem fizet majd, de további jelentős tőkeinjekciókat igényel. Ezekre pedig az AH, ahogy eddig, ezután sem tudott volna áldozni.

Azóta történt

Előzmények