Vodafone-stop a Belügyminisztériumnál

A Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára valamennyi minisztériumi vezetékes telefonról letiltatta a Vodafone mobilok 70-es körzetszámát – írja a Népszabadság. Kizárólag a főosztályvezetők, illetve az ennél magasabb pozícióban lévő minisztériumi dolgozók hívhatnak 70-es mobilszámot.

Ha kivételezett körön kívüli dolgozó mégis megpróbál ilyen készüléket hívni, akkor a rossz szám tárcsázásakor hallható jelzéssel találkozhat. A minisztérium lépése nem érinti az összes Vodafone-hoz tartozó számot. A számhordozással a Vodefone-hoz kerülő 20-as vagy 30-as körzetszámon hívható előfizetők ugyanis elérhetők a minisztérium vezetékes hálózatából. A rendőrszakszervezetek által érthetetlennek tartott lépést gazdasági okokkal magyarázta a tárca, bár minisztériumi források szerint az intézkedés mögött a Vodafone és a BM közötti vita áll. (E vélekedést táplálhatja, hogy a másik két mobilszolgáltató számai nincsenek tiltólistán – a szerk.)

A Vodafone-stop a lap írása szerint gondokat okozott a rendőrségnél: sok rendőrt, akik a mobilszolgáltató kedvező tarifacsomagjai miatt az utóbbi hónapokban Vodafone-kártyát vásároltak, a tiltás miatt saját parancsnokuk nem tudja elérni a főosztályvezető távollétében.

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint a 70-es előhívószámú telefonszámok hívásának korlátozását gazdasági okból rendelték el, de a korlátozás nem érinti, nem érintheti a szolgálati feladatok ellátását. A tárca szóvivője hangsúlyozta: ahol szolgálatilag indokolt – például az ügyeleteken –, ott továbbra is lehet hívni 70-es telefonszámokat.

Orodán Sándor tájékoztatása szerint a korlátozást december végén azért vezették be, mert a tárca nem kívánja továbbra is finanszírozni a munkatársak magánbeszélgetéseit. A Vodafone szerződést kötött a tárcával, s a munkatársak is vásároltak családtagjaiknak ilyen készüléket, amit viszont a tárca alkalmazottai vonalas készülékekről hívtak, s ezzel nagyon megterhelték a minisztérium költségvetését. A vezetékesről a Voda-hálózatba indított hívás a szóvivő tájékoztatása szerint három-négyszer annyiba kerül, mint amennyit a hálózaton belüli beszélgetésért kellene fizetniük a dolgozóknak, s ezt a BM-nek nem áll módjában finanszírozni. A bevezetett korlátozás eredményeként a BM több tízmillió forintot tud megtakarítani a telefonszámlán – közölte Orodán Sándor.

Felmerül a kérdés, hogy vajon milyen megállapodást kötött a BM a Matávval és a Vodafone-nal. Az üzleti célra ajánlott díjcsomagok többségénél a Matáv a csoporthoz tartozó T-Mobile hálózatába irányuló hívásokat adja a legolcsóbban, míg a legtöbbe a 70-essel kezdődő mobilszámok elérése kerül. A Ritmus Mobil elnevezésű tarifacsomagban például csúcsidőben a Vodafone-számok percdíja bruttó 72,50 forint, a Pannon-hívások 71,25 forintba kerülnek, míg a 30-asok 65,42 forinton ketyegnek. (A Belügyminisztérium számára remélhetően ennél jóval kedvezőbb tarifákat állapított meg a Matáv, de a három mobilszolgáltató megkülönböztetése vélhetően nem változott.)

Az adófizetők szempontjából mindenképp dicséretes, ám a BM-munkatársakat bosszantó spórolási szándék más módon is kivitelezhető volna. Egyik megoldás lehet, ha a telefonhálózatba úgynevezett mobilközpontot építenek. E készülékben a megfelelő szolgáltató SIM kártyája található, és a vezetékes hálózatból a mobilszolgáltató hálózatába irányuló hívásokat ezen keresztül bonyolítja le, ami így már hálózaton belülinek számít, ezért olcsóbb. Az üzleti mobilcsomagoknál másfelől nem ritkaság, hogy a flottán belül ingyenes a hívás, vagyis ha egy alkalmazottnak és családtagjának is a BM-megállapodás alapján beszerzett telefonja van, egymás között nulla forint a percdíj.

Azóta történt

Előzmények