A Vodafone milliárdokkal szépítette az AH-számokat

A Vodafone-csomag értékesítésének számviteli hatása következtében drasztikusan megugrott az Antenna-csoport eredménye. A konszolidált számok 11 milliárd forint eredményt mutatnak, de az anyavállalat is jobban teljesített a korábbiaknál, és 1,7 milliárd forint nyereséget ért el.

A közel 10 százalékos Vodafone-tulajdon értékesítése az anyavállalatnál a beszerzési értéket 1,7 milliárd forinttal meghaladó eredménnyel járt, konszolidált szinten viszont 11,3 milliárd forintos eredményt hozott. Az eltérés oka, hogy a Vodafone részesedés a konszolidált beszámolóban a korábbi években társult vállalkozásként való szerepeltetése következtében 9,6 milliárd forinttal alacsonyabb nyilvántartási értéken szerepelt, mint az anyavállalat könyveiben.

Egyébként ezt leszámítva bár kevésbé szépek a számok, azért nem megy annyira rosszul a műsorszórónak. Az AH-csoport értékesítési nettó árbevétele tavaly 6 százalékkal nőtt, és megközelítette a 27 milliárd forintot. A cégcsoport üzemi eredménye 800 millió forint volt, százalékkal kevesebb az előző évinél, ugyanakkor a pénzügyi műveletek eredménye 11 milliárd forintot tett ki, a tavaly előtt 2 milliárdos veszteséggel szemben. A javulás itt is a Vodafone-hoz kötődik, az AH ugyanis értékesítés címén 11,3 milliárd forintot számolt el pénzügyi bevétel növekedésként.

A Vodafone-bevételből egyébként a korábbi hírek szerint osztalékot fizetett volna a társaság. A gyorsjelentésben azonban a vállalat vezetése már azt jelzi, hogy a tranzakcióból származó bevételből a cégcsoport hitelállományának törlesztésére ment el elég sok. Sőt az idén is terveznek visszafizetéseket. A kimutatásokban éppen ezért igencsak átrendeződött a hitelállomány. A vállalatcsoportnak év végén hosszú lejáratú kötelezettsége lényegében nem volt, ezek állománya 20,5 milliárdról 200 millió forintra csökkent. Igaz, mintegy 15 milliárd forintot átsoroltak a rövid lejáratú hitelek közé, ami így 7,5 milliárdról 22 milliárdra nőtt.

Azóta történt

Előzmények