Vista over: XP-ről Win 7-re a menő

Már nem is lehet megmondani, hogy hányadik halasztás, pontosabban engedmény a Microsoft részéről a felhasználók, illetve a gyártók felé: a korábbi tervekben az szerepelt, hogy 2009. január végétől a rendszerépítők Windows XP-re szóló licenceket nem kaphatnak, ám most a ChannelWeb értesülései szerint megerősítették, hogy május 30-áig meghosszabbították lejárati határidőt.

A Microsoft szóvivője a lapnak elmondta, hogy a partnerek még további négy hónapig, 2009. május 30-áig hozzájuthatnak XP-licencekhez. Ahogy korábban már többször beszámoltunk róla, a Windows XP a gyártók, kereskedők és felhasználók együttes nyomásának köszönhetően igen csak lassan óhajt kimúlni, s hiába jelentette ki a Microsoft, hogy 2009 elején újabb felvilágosító kampányt terveznek annak érdekében, hogy mindenki számára világos legyen: a Windows XP életciklusa véget ér – ám ez még mindig nem elegendő.

A régebbi operációs rendszer nyugdíjazásának többször kitolt határideje az őszi álláspont szerint 2009. július 31. volt: az akkori projekt szerint ezt követően – a netbookok kivételével, melyekre a gyártók 2010-ig telepíthetik – hivatalosan semmilyen formában (sem dobozos, sem pedig OEM-verzióban vagy Vista downgrade-ként előtelepítve) nem találkozhatnak vele a felhasználók.

A mostani hír szerint a disztribútoroknak december 31-éig kell igényelniük a licenceket, ugyanakkor a gyártókat is felkérték egy új igényfelmérés elkészítésére. A ChannelWeb szakírói ezek után könnyedén vonják le azt a magától értetődő következtetést, hogy mind a magánfelhasználók, mind a vállalkozások, mind pedig a gyártók igazából már a 2010 elejére tervezett Windows 7-re várnak (ennek első nyilvános bétája januárban – a legfrissebb pletykák szerint január 5-én – jön ki), s igyekeznek megúszni egy közbeeső programfrissítést, vagyis az XP-ről inkább egyből a Windows 7-re váltatnának; pláne hogy mind erősebb az a vélemény, hogy a Win 7 a Vista tökéletesített változataként érkezik meg.

A lap által megkérdezett terjesztők üdvözölték a Microsoft döntését.

Azóta történt

Előzmények