A kalózok is a korábbi Windowst szeretik

A Microsoft tegnap kalózkodásellenes világnapot hirdetett, melynek apropóján a világ 49 országában indított felvilágosító kampányokat a nagyközönség számára, esetenként pedig pereket a kalózszoftvereket nagy tételben gyártó és forgalmazó csoportok ellen. A szoftvervállalat egyik jogásza, Bonnie MacNaughton – írja a Computerworld – ennek kapcsán beszélt szoftverhamisítási trendekről. „A szoftverhamisítók hagyományosan a termék n-1-dik verziójára koncentrálnak. A Vista erősebb védelmi és biztonsági funkciói miatt a kalózkodással üzletszerűen foglalkozó csoportok java része továbbra is az XP-t preferálja, de ez változni fog idővel” – állította.

Szerinte az, hogy a kalózok az XP-t kedvelik inkább, egybevág a korábbi tapasztalatokkal, mivel a hamisítók rendszerint 2-3 éves csúszással követik a verziófrissítéseket, „általában ennyi időre van szükségük ahhoz, hogy megtanulják lemásolni e védelmi és biztonsági funkciókat.” Az Office csomag esetében is a 2003-as verzió még a sláger, nem az újabb, 2007-es – tette hozzá.

MacNaughton azt is elmondta, hogy 2009 elején újabb felvilágosító kampányt terveznek, hogy a felhasználók is tudják: a Windows XP életciklusa véget ér. A régebbi operációs rendszer nyugdíjazásának többször kitolt határideje a jelenlegi állás szerint 2009. július 31.: ezt követően – a netbookok kivételével, melyekre a gyártók 2010-ig telepíthetik – hivatalosan semmilyen formában (sem dobozos, sem pedig OEM-verzióban vagy Vista downgrade-ként előtelepítve) nem találkozhatnak vele a felhasználók.

A Microsoft ezért világossá szeretné tenni, hogy ha a vásárlók e dátum után vett számítógépükön XP-t találnak, az jó eséllyel kalózmásolat. „Januárra-februárra tervezzük a kampányt, melyben az ügyfeleinket tájékoztatjuk a Windows XP-vel kapcsolatos tudnivalókról, hogy lássák, mi törvénytelen és mi törvényes” – mondta MacNaughton.

Egy augusztus közepén publikált felmérés szerint ma a Vista-licenccel rendelkező PC-k több mint harmadán downgrade-joggal telepített Windows XP fut.

Azóta történt

Előzmények