Januárban jön a Windows 7 első bétája

Windows 7 logó

A Microsoft az elkövetkező hónapokban számos egyesült államokbeli városba viszi el MSDN Developer Conference (MDC) nevű fejlesztői rendezvényét. Ennek honlapján a Windows 7 első bétájának megjelenéséről is elárul valamit a szoftvervállalat. „Minden résztvevő kap majd egy Windows 7 Beta 1 DVD-t. Azoknak, akik a decemberi eseményeken vesznek részt, a lemezeket postán küldjük majd el akkor, amikor elérhetővé válnak” – áll a tegnap frissített oldalon.

Mivel a rendezvényekre decemberben, januárban és februárban kerül sor, a fentiek alapján feltételezhető, hogy a DVD a januári konferenciákon – melyek közül az első Chicagóban és Minneapolisban lesz 13-án – már készen lesz. Ezt valószínűsíti egy másik fejlesztői blog, amelynek fenntartója, Keith Combs azt írja: „A céldátum a DVD-kre 2009. január 13. Szóval úgy képzelem, hogy az e hónapban tartandó houstoni, orlandói és atlantai rendezvények résztvevői január közepe tájékán kapják majd meg a DVD-ket. De ezt csak feltételezem. Lehet, hogy korábban, lehet, hogy később.”

A Microsoft a Windows 7 első, korai tesztváltozatának, az ún. pre-bétának az október végi kiadásakor az első nyilvános bétát 2009 elejére ígérte. A hivatalos álláspont azóta sem változott, ennél pontosabb dátumot a cég azóta sem tett közzé.

A Windows 7 kódja lezárásának, az ún. RTM (release to manufacturing) változat elkészültének várható időpontjáról is csak találgatások láttak eddig napvilágot. A Microsoft hivatalosan csak annyit közölt, hogy a Vista kiadása után három évvel tervezik a következő operációs rendszer megjelentetését, ami 2009 végét és 2010 elejét is jelentheti. A november eleji WinHEC egyik prezentációjából a CNET News.com egyik windowsos szakbloggere viszont azt olvasta ki, hogy a szoftver már 2009 karácsonyán megvásárolható lesz, mert a vállalat az ünnepi szezonról nem akar lemaradni a premierrel. Sejtését egy félmondattal maga az előadó is megerősítette.

Ennek alapján sokan azt várják, hogy az RTM már a jövő év augusztusában-szeptemberében elkészül, a termék pedig október-november táján a boltokba kerül az új PC-kre előtelepítve és dobozos kiadásban. A Windows 7 magyar kiadása a hivatalos bemutató után nagyjából egy hónappal válik elérhetővé – ahogy a Windows XP és a Vista esetében is így volt.

Azóta történt

Előzmények