Megnyílt a Windows Store

Tegnap óta nyitva áll a fejlesztők előtt a Microsoft következő generációs operációs rendszerének alkalmazásboltja, a Windows Store – jelentette be a vállalat tegnap. Az áruházba appokat feltölteni augusztus eleje, a Windows 8 RTM elkészülte óta tudtak a partnerek, de csupán ellenőrzött céges azonosítóval. Mostantól bárki – egyén és vállalkozás egyaránt – elérhetővé teheti a metrós felület Windows Runtime (WinRT) környezetében működő szoftvereit a boltban, és a támogatott országok száma is bővült, 82 új hozzáadásával 120-ra.

A magyarországi fejlesztők forintban fizethetik az éves regisztrációs díjat, mely egyének esetében 9400 forint, cégek esetében ennek duplája. Az MSDN-előfizetéssel rendelkező felhasználók egy év ingyenes Windows Store „belépőt” kapnak, akárcsak a DreamSpark programba bekapcsolódó diákok és a BizSpark programban részt vevő vállalkozások.

A Windows Store a Windows 8 és az ARM-alapú eszközön futó Windows RT számára készített alkalmazások áruháza, ahol elsősorban az egykor Metrónak, újabban Modern UI-nak nevezett grafikus felületre fejlesztett szoftvereket lehet vásárolni. Noha a boltban kereshetők lesznek az oda felvitt desktopappok is, ezeket megvásárolni és letölteni nem innen, hanem külső oldalakról lehet majd, a store csupán az ezekre mutató linkeket listázza.

A Directions on Microsoft szakblog nem hivatalos statisztikája szerint jelenleg a Windows Store-ban 1033 alkalmazás található, ezek java része a játék, a szórakozás, illetve a hírek és időjárás kategóriába tartozik. A programok zöme, közel 90 százaléka ingyenes, a fizetősek ára pedig a Microsoft által meghatározott minimumösszegtől, 1,49 dollártól 14,99 dollárig terjed. A legtöbb alkalmazás x64 és x86 platformra készült, ARM-on (Windows RT-n) ezek nagyjából 90 százaléka működik.

A Microsoft Magyarország korábban büszke volt arra, hogy a hazai fejlesztők aktivitásának köszönhetően a kelet-európai régióban hazánk a Windows 8 tesztváltozataihoz legtöbb WinRT-appot publikáló ország volt, sőt globális szinten is fent volt a legtermékenyebb országok tízes toplistáján. A Store-ban hónapok óta ingyenesen elérhető magyar alkalmazások között van például a más platformokról már ismert, koktélrecepteket adó Cocktail Flow, a Fitball játék, az Alexandra e-könyv-olvasója vagy a videóreceptekkel jelentkező VideoRecepies.

Amint az ismert, a Windows 8 és a Windows RT-re épülő számítógépek kiskereskedelmi forgalmazása október 26-án kezdődik meg. A hírek szerint a Microsoft egy nappal korábban egy nagyszabású termékbejelentő show-t rendez majd New Yorkban.

Azóta történt

Előzmények