A Microsoft társalapítója szerint jó a Windows 8, de vannak fura dolgai

Egy hosszú blogposztban összegzi a Windows 8 használata során szerzett tapasztalatait a Microsoft társalapítója, Paul Allen. A jó ideje befektetőként, klubtulajdonosként és filantrópként ismert programozó régóta használja az október végén megjelenő operációs rendszer előzeteseit asztali számítógépen és tableten egyaránt.

Allennek tetszik az új rendszer, noha úgy véli, a komfortos használatához egy rövid akklimatizációra, tanulási időre van szükség. „A Windows 8 új tabletes funkciói meglehetősen merészek és innovatívak. Néhány kisebb problémától eltekintve igen jól sikerült az asztali és táblagépes használatot egyszerre támogató, kettős módú felület integrálása az operációs rendszerbe” – írja.

Hirdetés

Desktopbakik

Tableten a gesztusvezérlés jól és olajozottan működik, és általában a rendszer gyorsabban reagál, mint a Windows 7. A desktop felületen azonban – melyet ő elsődlegesen használ – néhány zavarba ejtő megoldással is találkozott. Ezek egy része a rendszer hibrid, két módot egy időben támogató jellegéből fakad. Vannak például olyan alkalmazások – írja Allen –, melyekből kétféle változat is telepítve van. Ilyen az Internet Explorer, melynek teljes funkcionalitású változata a desktopon működik, egy korlátozottabb tudású kiadása pedig a Modern UI (egykor Metro felület) alatt. Csakhogy a kettő nem feltétlenül átjárható, például az egyikben létrehozott könyvjelzők nem kerülnek át a másikba.

Tovább furcsaság, hogy a rendszer bizonyos fájltípusokhoz az adott alkalmazás desktop- vagy Modern UI változatát rendelheti hozzá. Például előfordul, hogy az asztali Outlook e-mailjeiben található hivatkozások a metrós Internet Explorerben nyílnak meg. Ez egyrészt azzal jár, hogy nem érhető el az összes IE-funkció, másrészt a visszalépéshez vissza kell váltani desktop módba. Ugyanígy: a PDF-csatolmányok a szintén metrós Microsoft Readerben nyílnak meg. Allen szerint az lenne az ideális, ha a Windows mindig abban a módban maradna, amelyben a felhasználó aktív alkalmazása fut.

Paul Allent zavarja az is, hogy a Windows 8 kizárólag az új Start képernyővel indul el, nem állítható be alapértelmezettnek a desktop. A legegyszerűbben úgy lehet eljutni a desktop felületre, ha a felhasználó rákattint az azt szimbolizáló csempére – csakhogy ez egy fölösleges lépés. Allen azt mondja: a Start képernyőn is biztosítani kellene a csempék hierarchikus, a fájlok és könyvtárak esetében megszokott rendezését, mert nagy számú ikon esetén a görgetés nem hatékony.

Több monitor

Az üzletember szerint a többmonitoros támogatáson is kellene javítani. Egyrészt a Start képernyő nem állítható be állandó képernyőként az elsődleges kijelzőn, mindig eltűnik, ha a felhasználó módot vált. Az ablak jobb szélén előhívható charmok (a magyar kiadásban ez „gomb” lesz) ilyen környezetben szintén nem működnek olajozottan. Furcsa az is, hogy az óra nem látható a kezdőképernyőn, az előhívásához az oldalsó gombok szükségesek – írja.

„A desktophasználóknak csak néhány apróbb módosítást kell végeznie ahhoz, hogy ott folytathassák, ahol abbahagyták. Biztos vagyok abban, hogy azok a kisebb hibák, amikre rámutattam, az operációs rendszer következő kiadásában javítva lesznek […] A touch az operációs rendszerek fejlődésének újabb, természetes stádiuma. Hiszek abban, hogy a Windows 8 a hagyományos Windows-funkciók legjobbját kínálja, miközben egy igen ígéretes jövőbe is tekint” – zárja a posztját.

Azóta történt

Előzmények