A Windows 8-ról is vissza lehet lépni

Windows 8 logóA Windows 8 Pro előtelepített (OEM) változataival szerelt számítógépeken az ún. downgrade jogon keresztül a felhasználók visszaválthatnak Windows 7-re vagy akár Vistára is – derül ki az új operációs rendszer licencszerződéséből. Amint a lehetőségre felfigyelő amerikai PC World beszámolója írja: Windows XP-re ezúttal már nem lehet visszalépni.

Bár már korábban is létezett, a régebbi Windows-kiadás használatára feljogosító downgrade jog igazán csak az általában népszerűtlen Vista idején jött divatba. Ezt a lehetőséget a Microsoft hivatalosan azért biztosítja operációs rendszerei egyes OEM-kiadásai esetében, hogy a legújabb Windows telepítésére még fel nem készült – jellemzően üzleti – felhasználók az újonnan vásárolt PC-t is tudják a megszokott és kipróbált régebbi rendszerrel használni mindaddig, amíg nem állnak készen a frissítésre. A Vistára azonban sokan – végfelhasználók csakúgy, mint vállalatok – egyáltalán nem akartak frissíteni, és a jogot arra használták, hogy a PC-vel együtt kényszerűségből megvásárolt Vista-licenccel XP-t futtathassanak.

Bár az OEM-szoftverek esetében a downgrade jog eredetileg csak az adott kiadást közvetlenül megelőző verzió telepítésére jogosított fel, a Microsoft a Windows 7 piaci bevezetésekor változtatott a szabályokon, és megengedte nemcsak a Vistára, de a Windows XP-re való „visszaváltást” is. A Windows 8 esetében szintén két generációt lehet visszalépni majd, de csak a Windows 8 Pro változatát előtelepítve tartalmazó PC-ken. Ezek a Windows 7 Professional vagy a Windows Vista Business verzióira „butíthatók le”. Ahogy korábban, a korábbi rendszer telepítőlemezéről magának a felhasználónak kell gondoskodnia, ennek biztosítására sem a Microsoft, sem a PC gyártója nem kötelezhető. Utóbbiaknak ugyanakkor jogában áll gyárilag downgrade-elt rendszerrel kínálni a konfigurációikat, ezzel azonban a Windows 8 Pro esetében vélhetően ritkán élnek majd, főleg, hogy még jó ideig árulhatnak Windows 7-es gépeket is.

Az otthoni és kisvállalati felhasználókkal ellentétben a downgrade jogot korlátozás nélkül biztosítja a Microsoft a frissítési garanciás mennyiségi licenccel rendelkező nagyvállalati ügyfelek számára: ők bármikor válthatnak bármelyik elérhető Windows-kiadásról bármelyik másikra.

Ahogy azt a cég korábban bejelentette, a Windows 8 és az arra (illetve az ARM-platformra készült Windows RT-re) épülő PC-k kiskereskedelmi forgalmazása október 26-án kezdődik meg.

Azóta történt

Előzmények