Korlátozná a Windows XP-re történő visszatérést a Microsoft

Michael Silver, a Gartner vezető kutatási vezetője alaposan ráijesztett a nyugdíjas Windows XP-ről a Windows 7-re történő váltást fontolgató vállalatok IT-menedzsereire tegnapi nyilatkozatával. A szakember állítja, ismeri a Microsoft tervezett vállalati downgrade-stratégiáját, melynek értelmében az új operációs rendszer megjelenését követő 6 hónap után Redmond már csak a Vistára biztosítja a díjmentes visszatérési lehetőséget a Windows 7 Professional és Ultimate változataival előtelepített új PC-kről, az XP-re ez után csak mennyiségi licencszerződés keretében lehetne váltani.

Nem kétséges, azok a vállalatok, akik eddig jórészt kompatibilitási okokból megmaradtak a jó öreg XP-nél – a Gartner piackutató cég mérései alapján körülbelül a cégek fele – előbb vagy utóbb biztosan rászabadítják majd számítógépeikre a friss operációs rendszert. Azonban úgy tűnik, a Microsoft nemhogy megkönnyítené, inkább megnehezíti és költségesebbé is teszi egyúttal a vállalati IT-migrációt; Silver szóhasználatával élve egyenesen katasztrofális körülmények várhatóak.

A cégek meg vannak lőve: a Vistára nem gondolnak, a Windows 7-re viszont annál inkább; kellő távolságtartással ugyan, de többnyire bizalommal várják a Microsoft új platformját, csak a korábbi tapasztalatok miatt igyekeznek biztosra menni, vagyis azt teszik, amit egyébként a Forrester és a Gartner is melegen ajánl nekik: hosszú hónapokig kivárnak. A két kutatócég 12-18 hónapot javasol türelmi időként, ez idő alatt mindenki eleget tesztelheti a hardverek és szoftverek megfelelő együttműködését, így nyugodt szívvel radírozhatják le a merevlemezekről az erősen korosodó Windows XP-t.

Most azonban úgy tűnik, a Microsoft inkább beszűkíti az XP-bázisú cégek mozgásterét. Silver tájékoztatása szerint ugyanis Redmond megjelölt egy dátumot, nevezetesen 2010. április 23-át, mely napig díjmenetesen biztosítják az XP-re történő visszatérés lehetőségét az újonnan vásárolt PC-ken, de ezen túl már csak a Vista marad ingyenes alternatívaként. Hat hónap márpedig vajmi kevés a kimerítő kompatibilitási tesztek lefuttatására, a retrózást továbbra is biztosító mennyiségi licencszerződés (Frissítési Garancia) pedig költségesebb mutatvány lehet. „A Microsoft minden bizonnyal extra bevételhez jut majd” – kommentálta a fejleményeket Silver.

Azok a vállalatok, akik e módon nem szeretnék magukat pluszköltségekbe verni, kénytelenek lesznek más megoldások után nézni. Például szorgos hangya módjára Windows 7-tel előtelepített PC-ket halmozhatnak fel raktáraikban, hazavágva ezzel saját üzleti terveiket; azonnal megbarátkozhatnak a Windows 7-tel, mégis nekiveselkedhetnek implementálni a Vistát, avagy vadászhatnak XP-s licencet árusító üzleteket, amíg a készlet tart. Silver akként gondolkodik, így nehéz lesz majd számon tartani, mely gépre pontosan melyik licenc érvényes. „A Microsoft jól összekuszált mindent. A felhasználóknak ki kell jelenteniük, hogy ennek az eljárásnak semmi értelme” – fűzte hozzá.

Azóta történt

Előzmények

  • Mennyibe kerül az ingyenes Windows 7?

    A vistás konfigurációkat vásárlók június végétől itthon is kihasználhatják az operációs rendszer frissítését lehetővé tévő programot. A váltásnak azonban vannak költségei.

  • Hivatalos: október 22-én jön a Windows 7

    Júliusban készül el az RTM, a premier pedig október 22-én lesz – jelentette be a Microsoft tegnap. A magyar változatokra várhatóan még egy hónapot kell majd várni.

  • Új védelmi bástya a Windows 7-ben

    Redmond azt reméli, az operációs rendszer magjába ágyazott funkciónak köszönhetően alaposan megnehezíti a Windows 7 kernelét támadók dolgát.

  • A Windows 7 titkos fegyvere: az XP mód

    Virtualizált környezetben futtatható Windows XP-t ad opcionálisan, de ingyen az új rendszer drágább kiadásaihoz a Microsoft. Kompatibilitás kipipálva.