Mennyibe kerül az ingyenes Windows 7?

Már hónapokkal ezelőtt kiszivárogtak annak a Microsoft-akciónak a részletei, amely ingyenesen biztosítja a június vége után új, a Windows Vista bizonyos kiadásaival forgalmazott számítógépet vásárlók számára a frissítés lehetőségét a Windows 7-re ez utóbbi október 22-re ígért megjelenését követően. A hivatalosan Windows 7 Upgrade Option Program névre keresztelt kezdeményezés nem titkolt célja, hogy garantálja a PC-gyártók forgalmának szinten tartását, várható volt ugyanis, hogy sokan – és nemcsak magánfelhasználók – az új operációs rendszer premierje utánra halasztják a tervezett PC-vásárlásokat. A program e csoport számára okafogyottá teszi a késlekedést. Annak idején hasonló akcióval segítette ki a Microsoft az OEM-partnereit a Vista kiadását megelőzően is.

A szoftvervállalat a Windows 7 esetében a lehetőséget globálisan biztosítja, de az egyes gyártók saját hatáskörben döntenek arról, hogy mely országokban, milyen határidővel és kondíciókkal indítják el a programot – árulta el lapunk kérdésére Szelthafner Zoltán, a Microsoft Magyarország Windows-üzletágának vezetője. „Még a Microsoftnak sincs jelenleg pontos információja arról, hogy mely OEM-ek fogják itthon bevezetni” – tette hozzá.

Csak majdnem ingyen

Windows 7 boxshotNoha a vállalatok hivatalosan nem nyilatkoznak a programról annak június 26-i kezdete előtt, lapunk úgy értesült: Magyarországon az összes jelentős PC-gyártónál elérhető lesz a frissítési lehetőség, de a lebonyolítás módjában – mivel a Microsoft itt viszonylag tág mozgásteret hagy a partnereinek – lehetnek kisebb különbségek. Többek között abban, hogy az OEM-ek – amelyek egyébként térítésmentesen jutnak az upgrade-licencekhez – miként terhelik rá a vásárlókra a Windows 7-et tartalmazó DVD csomagolásának és postázásának költségét. Elképzelhető, hogy az összeget beleépítik az akcióban részt vevő konfigurációk árába, de valószínűbb az, hogy kifizettetik a frissítést kérő vásárlókkal. Egyértelműen ez a megoldás a méltányosabb, hiszen azokat nem sújtja többletköltséggel, akik valamilyen oknál fogva nem akarnak élni az opcióval.

Úgy tudjuk, hogy csomagolási és postaköltség címén a gyártók átlagosan körülbelül 20 eurót fognak felszámítani, azaz a vásárlóknak az „ingyenes” Windows 7 frissítés nagyjából ennyibe (kurrens árfolyamon durván 5600 forintba) fog kerülni.

Lehetnek eltérések abban is, hogy az egyes PC-gyártók mely modellek esetében teszik elérhetővé az opciót. Lesz olyan cég, amely a megfelelő Vista-változattal forgalmazott összes megvásárolható gépéhez biztosítja, de lesz olyan is, amelyik csak egy bizonyos dátum után gyártott (néhány hónapnál nem öregebb) konfigurációihoz.

Melyik Vista játszik?

A programba nevezhető modelleken vagy azok csomagolásán minden gyártó jelölni fogja egy matricával, hogy az operációs rendszer frissíthető, és a csomagba egy kupon is kerül. Az ezen található kóddal lehet majd az upgrade-et igényelni a vállalatok e célra létrehozott, de csak június 26-től publikus weboldalán.

A Windows 7 Upgrade Option Programban azok a számítógépek vesznek részt, amelyeken előtelepített Windows Vista Home Premium, Business vagy Ultimate operációs rendszer található. Ezek október 22-e után Windows 7 Home Premium, Professional, illetőleg Ultimate változatokra frissíthetőek, ebben a párosításban. Az első vagy második szervizcsomagot tartalmazó Vistákról közvetlenül működik a frissítés. Az opció akkor is adott, ha a felhasználó a Vistáról downgrade-et kért Windows XP-re, ilyenkor azonban csak a tiszta telepítés a járható út. Érdemes tudni azt is, hogy adott nyelvi verzióról csak ugyanolyan nyelvi verzióra lehet frissíteni, illetve 32 bites rendszert csak 32 bitesre, 64 bitest pedig csak 64 bitesre lehet cserélni.

A program 2010. január 31-én ér véget, a lemezeket a gyártóknak legkésőbb február végéig kell kiszállítania. Az akcióban nagyobb vállalatok nem vehetnek részt, az kifejezetten az otthoni felhasználóknak és kisebb cégeknek szól.

Azóta történt

Előzmények

  • Itt vannak a Windows 7 dobozai

    Ismét zöld, kék és fekete színben pompáznak majd a Windows 7-et rejtő csomagolások.

  • Nem kell várni a magyar Windows 7-re!

    Már a premier napján, október 22-én megjelenik az új operációs rendszer magyar nyelvű változata. Szakít korábbi terjesztési gyakorlatával a Microsoft.

  • Hivatalos: október 22-én jön a Windows 7

    Júliusban készül el az RTM, a premier pedig október 22-én lesz – jelentette be a Microsoft tegnap. A magyar változatokra várhatóan még egy hónapot kell majd várni.

  • Drágább lesz a Windows 7?

    A Dell egyik vezetője úgy véli, a Windows 7 beárazása akadályt fog képezni a termék széles körű terjedésében, elfogadásában és befogadásában egyaránt.