A Windows 7 titkos fegyvere: az XP mód

XPMA Microsoft szeretné elkerülni, hogy következő operációs rendszere, a napokon belül a kiadásra jelölt (RC) stációig jutó Windows 7 terjedését alkalmazáskompatibilitási problémák akadályozzák. Mint a múlt héten kiderült, a szoftvercég programozói már jó ideje dolgoznak a megoldáson, az „XP mód”-on (röviden: XPM), amely gyakorlatilag a probléma megkerülésének is tekinthető.

Az XPM ugyanis nem takar mást, mint a mai napig legelterjedtebb Windows, a Windows XP virtualizált futtatását a Windows 7-ben. Azzal a lényeges különbséggel, hogy nem lesz szükség a virtualizált környezet különálló futtatására az alkalmazások elindításához, mert minden ebben telepített szoftver közvetlenül indítható lesz a gazdarendszer Windows 7 Start menüjéből is. Azaz – írja a megoldásról beszámoló Supersite for Windows – a felhasználók a Windows XP-s szoftvereiket, például az Internet Explorer 6-ot a Windows 7 alkalmazásai mellett futtathatják a közös asztalon.

Az XPM azonban nem lesz integrálva a Windows 7-be. A Virtual PC termékvonalra építő megoldás önálló és ingyenes (!) letöltésként lesz majd elérhető a Windows 7 Professional, Enterprise és Ultimate kiadásait használók számára. Az ingyenesség nagyvonalú ajánlatnak tűnik annak tükrében, hogy nemcsak egy Virtual PC alapú virtuális környezetet, hanem egy teljes értékű Windows XP SP3 licencet is kap a felhasználó. Fontos, hogy az XPM futtatásához a  virtualizációt hardveresen támogató processzorra van szükség.

Béta „hamarosan”

A Microsoft elsősorban a vállalati ügyfelek számára találta ki az XPM-et, hiszen e felhasználói kör számára kulcskérdés a meglévő alkalmazásokkal való kompatibilitás. Ennek fontosságára egy nemrég készített felmérés is rámutatott: a megkérdezett 1142 IT-vezető nagy többsége többek között a várható szoftverkompatibilitási problémák miatt nem tervezi még 2010-ben sem az áttérést a Windows 7-re.

Az XPM nyilvánvalóan radikális változást hozhat ebben. Míg korábban a Microsoft csupán azt mondhatta, hogy a Windows 7 legalább annyira kompatibilis lesz az XP-vel, mint a Vista, most már közel 100 százalékos kompatibilitást ígérhet. A vállalati felhasználók ráadásul a szokásos adminisztrációs megoldásokkal, az Active Directoryval és a csoportházirendekkel tetszés szerint konfigurálhatják az XPM-et.

Amelynek béta-változata „hamarosan” megjelenik a Windows 7 Professional és Ultimate kiadásaihoz.

Azóta történt

Előzmények