A Vista miatt bukik a Windows 7?

Hirdetés

Az elsődlegesen rendszermenedzseléssel foglalkozó amerikai KACE vállalat kezdeményezésére a Dimensional Research trendkutató cég által márciusban végzett felmérés azt mutatja, hogy a rendszeradminisztrátorok egyelőre kellő távolságtartással viszonyulnak a Microsoft várhatóan idén érkező legújabb operációs rendszeréhez: az 1142 főn végzett globális közvélemény-kutatás eredménye szerint az IT-szakemberek 84 százaléka egyáltalán nem tervezi a jelenleg használatos Windows cseréjét a legfrissebb platformra a 2010-es évben, sőt 72 százalékuk inkább a nyugdíjas XP-t nyúzza, ameddig csak lehet.

„Az eredmények tükrében látszik, hogy a korai lelkesedés ellenére a cégek óvatosak az átállással kapcsolatban – mondhatjuk úgy is, a megközelítésük túlságosan is óvatos. A Windows 7-tel kapcsolatos bizalmatlanság látszólag a Vista negatív fogadtatására vezethető vissza” – mondta Diane Hagglund, a Dimensional Research vezető elemzője.

Valóban: az áttérés halasztásával kapcsolatban a legtöbb válaszadó a Vista hiányosságait, hibáit jelölte meg az elsődleges okként, majd a kifogások sorában a szoftverkompatibilitási problémák, az átállás költségvonzatai és a jelenlegi gazdasági környezet kapott hangsúlyt. Jelentős többség, a szakemberek 83 százaléka helyezkedett arra az álláspontra, hogy a Windows Vistát úgy, ahogy van, kihagyják az implementációs sorból, és a jelenleg használatos XP-ről idővel a Windows 7-re migrálnak majd – már ha egyáltalán továbbra is a Microsoftot választják.

A felmérés eredménye ugyanis azt is feltárta, hogy a különböző profilú és méretű vállalatok fele foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy teljes egészében megválik a Microsoft operációs rendszerétől, és Linuxra vagy Mac OS-re tér át (utóbbit 27 százalék jelölte meg alternatívaként) – ez az arány összességében mintegy tíz százalékkal magasabb a tavaly júliusi adatokhoz képest, illetve nem kevesebb, mint 42 százalékkal több a 2008-as évhez viszonyítva. A cégek 14 százaléka egyébként már meg is tette ezt a lépést, ők 11 százalékkal vannak többen, mint a tavalyi évben.

Azóta történt

Előzmények