Microsoft: Nem jótékonykodni akarunk, ez üzlet!


A Microsoft Bill Gates kínai látogatásának időpontjára időzítette nagyszabású kampányának (Unlimited Potential) elindítását, mely a jövő informatikai társadalmát vizionálja. A tervezet anyagának lényege, hogy a Földön jelenleg még mindig körülbelül ötmilliárd ember él az informatika áldásait nélkülözve, ezért egy átfogó programot fogalmaztak meg, mely az oktatásra, a fejlesztésre, az állásteremtésre és a gazdasági növekedés felpörgetésére helyezi a hangsúlyt. Legközelebbi célként azt tűzték ki, hogy a PC-használók jelenlegi egymilliárdos számát 2015-re megduplázzák.

Bill Gates mindezt Pekingben jelentette be tegnap. Ahogyan fogalmazott: „Gyakran megkérdeznek, hogy a technológiai forradalom befejeződött-e már. A válaszom természetesen az ilyenkor, hogy hiába telnek az évtizedek, még mindig nem látjuk a határokat.” Az oktatás fejlesztésére a redmondi vállalat a következő öt évben 250 millió dollárt szán, mely összegért az oktatókat fogják képezni. A Microsoft azt is tervezi, hogy az akció egyik első lépéseként 2007 második felétől mindössze 3 dolláros egységáron egy kedvezményes szoftvercsomagot (Microsoft Student Innovation Suite) kínál a kormányzatoknak, hogy a diákok számára megkönnyítsék az informatika megismerését. A csomagban többek között a Windows XP Starter Edition, a Microsoft Office Home and Student 2007, a Windows Live Mail, a Microsoft Math 3.0, és a Learning Essentials 2.0 for Microsoft Office található majd. A kormányoknak a számítógépeket kell ahhoz megvásárolniuk, hogy jogosultak legyenek a kedvezményre. A Microsoft nem is kívánta érzelmileg csöpögősre hangolni a bejelentést, Orlando Ayala, a cég fejlesztése alelnöke nyíltan fogalmazott a Reuters tudósítójának: „Ez nem egy emberbaráti ajánlat, ez üzlet.”



Egy másik program, a Microsoft Innovation Center projektjében a munkavállalókat és a kisvállalkozásokat kívánják segíteni, s ennek keretében 200-ra növelik az ilyen jellegű központok számát szerte a világon (Magyarországon is nyílik egy ilyen, talán még az idén). Gates bejelentette azt is, hogy segíteni fogják az indiai mérnökjelölt diákok munkáját is, illetve az Asian Development Bank közreműködésével támogatják az ázsiai-csendes-óceáni térség fejlesztését, emellett technológiai támogatást nyújtanak például Argentínában, Botswanában, Chilében, Kínában és Egyiptomban. Elindítják ezen kívül a Telecentre Knowledge Network nevű szolgáltatást, mely a hátrányos helyzetű térségekbe juttat el technológiai információkat.

Azóta történt

Előzmények