Ötszáz dolláros számítógép a „szegényeknek”

A Microsoft Indiában vasárnaptól windowsos számítógépeket kínál a „diákok számára” – legalábbis Orlando Ayala, a Microsoft egyik alelnökének blogja szerint, ám a gép 500 dollárba kerül, s ez az ár magasabb, mint amennyit egy egyszerű laptopért kérnek az Egyesült Államokban.

A Microsoft az AMD-vel és az indiai Zenith Computersszel együttműködésben kínálja azt a számítógépet (IQ PC), mely a Windows Vista legegyszerűbb verziója mellett az Office-t és egy nyelvtanulást segítő programot tartalmaz, illetve bizonyos online szolgáltatások (MSN IQ Education Channel) is járnak mellé.

Az olcsó és elérhető számítógép kategóriájába semmiképp nem sorolnám az IQ PC-t – kommentálta az akciót Wayan Vota, az IESC Geekcorps, egy a fejlődő országok számára technológiai projekteket kidolgozó washingtoni szervezet igazgatója. Vota szerint az indiai viszonyok között egy „elérhető” gép semmiképp sem lehet drágább 300 dollárnál. Josh Bernoff, a Forrester elemzője is értetlenségének adott hangot, s emlékeztetett az OLPC „százdolláros” laptop programjára, melynek keretében 175 dollárba kerül egy alapfunkciókat tudó számítógép – igaz, India nem vesz részt az OLPC-programban. Bernoff szerint ez a projekt inkább az indiai középosztály körében lehet sikeres mint gyerekeik első számítógépe. Véleménye szerint a Microsoft az IQ PC-vel inkább a Vista használatára akarja „rászoktatni” az indiaiakat, hiszen ha karitatív szándékaik lennének, akkor inkább egy kisebb kapacitású gépet árulnának (az IQ PC 1 gigabájt RAM-mal, 80 gigabájtos merevlemezzel és AMD Athlon kétmagos processzorral rendelkezik) Windows XP-vel, jelentősen alacsonyabb áron.

Azóta történt

Előzmények