Harminc évet késett Bill Gates diplomája

Hirdetés


William H. Gates

„Több mint harminc évet vártam erre az alkalomra, hogy elmondhassam: apa, megmondtam, hogy visszajövök és megszerzem a diplomát” – e szavakkal kezdte a múlt csütörtökön Bill Gates a beszédét a Harvard 365. tanévzáró ünnepségén. Az eseményen – melyen részt vett apja is, akit szintén Billnek hívnak – a Microsoft-elnököt a neves egyetem a jogtudomány tiszteletbeli doktorává avatta. „Jövőre állást váltok, jól mutat majd az életrajzomban az egyetemi végzettség” – viccelt tovább Gates, utalva arra, hogy 2008-tól teljesen kivonul a szoftvervállalat vezetéséből, és idejét a filantrópiának szenteli.

Beszéde java része is e témáról szólt. „Az emberiség legnagyobb eredményeit nem a felfedezések jelentik, hanem az, hogy ezeket miként használjuk fel az egyenlőtlenségek felszámolására. Mindig örülök, ha az embereket lázba hozza egy új szoftver, de vajon miért nem vagyunk képesek fellelkesíteni őket, ha életeket kell megmenteni?” – mondta.

A Harvard azért kérte fel éppen most a szónoklatra a Microsoft-elnököt, mert a 30 évvel ezelőtt, 1977-ben végzett évfolyam tagjának tekinti őt, annak ellenére, hogy két évvel korábban otthagyta a campust, hogy Paul Allennel együtt megalapítsa a cégét. A Microsoft azóta a világ legnagyobb szoftvervállalata lett, Gates pedig a leggazdagabb ember a világon.

Az egyetem az üzleti életben vitt meghatározó szerepe mellett Gates kiterjedt filantróp tevékenységét is méltányolja a tiszteletbeli fokozat odaítélésével. Amint az ismert, a 2000-ben alapított Bill & Melinda Gates Alapítvány a maga több mint 30 milliárd dolláros alapjával a legvagyonosabb emberbaráti szervezet a világon, amely évente több mint 1,5 milliárd dollárt oszt szét – nem mellesleg a Harvardnak is jutott az alapítvány segítségéből.

Azóta történt

Előzmények