Bill! Köszönjük, hogy lophattunk!


Traian Băsescu

Nemrég számoltunk be Bill Gates romániai látogatásáról, melynek során a román állam vezetőivel együtt avatta fel a Microsoft új bukaresti terméktámogatási központját. Az első szűkszavú beszámolók nyomán elsősorban csak Kelet-Európa számára érdekes eseménynek tűnt a Vista premierjét a romániai terjeszkedés új állomásán propagáló Gates-vizitáció, ám a későbbi híradások már szó szerint idézték Traian Băsescu román elnöknek a közös sajtótájékoztatón elhangzott szavait, melyek majdhogynem világszenzációvá avatták a világgazdasági szempontból mégis csak másodvonalbeli eseményt.


Mit tehetne? Mosolyog...

„A kalózkodás tette lehetővé a fiatalok számára, hogy megismerkedjenek a számítógépekkel. Ez indította el az IT-ipar fejlődését Romániában. … A kalózkodás segítette elő a románok kreativitásának kibontakozását az IT-iparban, s ma már világhírűek vagyunk e területen” – jelentette ki Băsescu. Majd mindezek után „köszönetet mondott” az amerikaiaknak: „Tíz évvel ezelőtt mindez befektetésnek számított abban a folyamatban, mely a Románia és a Microsoft, illetve a Románia és Bill Gates közötti barátsághoz vezetett el.” A YouTube-ra feltöltött videók itt meg itt.


Sir Francis Drake, Őfelsége kalóza

Bill Gates nem kommentálta az elnök – tréfásnak szánt? keresetlenül őszinte? cinikus? – szavait. Az iTWire munkatársa, Stephen Withers mindenesetre úgy vélekedik, hogy magában a kijelentés tartalmában semmi újdonság nincs, a szokatlan csak az, hogy mindezt egy pódiumon, újságírók és kamerák előtt, Bill Gates szemébe nézve jelentette ki Băsescu – hiszen a fejlődő, szegényebb országokban természetes jelenség az, hogy a szűk pénztárcával rendelkező fiatalok illegális szoftvereket használnak. A szabad szoftverek pártján álló Withers azért azt megjegyzi, hogy ma már lehetséges lenne Linuxon is felnevelni egy IT-nemzedéket, mert bizony nem mindegy, hogy melyik cég feltört (vagy ingyenes) szoftvereit használják a kezdeti időszakban, hiszen a gyakorlatot és lassanként tőkét szerző közösség feltehetően majd a „legalitás” korszakában is megmarad a már jól ismert programok mellett.

Romániában egyébként már régóta léteznek törvények a kalózkodás ellen, s a kormányzat szándéka – saját bevallásuk szerint – keményen fellépni az illegális szoftverhasználat ellen – épp ezért nem tűnik politikailag megfelelőnek az elnök gyakorlatilag kalózpárti nyilatkozata –, ám a kimutatások szerint az országban használt programok 70 százaléka még mindig illegális.

Azóta történt

Előzmények