Két díjat is nyertek a szegedi fiatalok a Microsoft világversenyén

A Seattle-ben megrendezett eseményen a csapat innovatív alkalmazás ötletével került a nemzetközi döntőbe, ahol a fiatalok bemutathatták, hogyan ösztönöznék az embereket valódi sportteljesítményre virtuális kisállatok segítségével. A csapatot a Microsoft Magyarország az Imagine Cup Academy keretén belül készítette fel a megmérettetésre.

A szegedi Tep két díjat is nyert a Microsoft Imagine Cup globális versenyén

A Microsoft hagyományos, évente megrendezett globális versenyén idén július 29. és augusztus 2. a Washington Egyetemen mérték össze tudásukat a fiatal szakemberek az Imagine Cup döntőjében. A magyar fiatalok az innováció kategória második helyezettjei lettek, amivel 10 ezer dollárt vihetnek haza. A Microsoft és a finn Aalto Egyetem alkalmazásfejlesztő kezdeményezésének, az AppCampus különdíjáért pedig 20 ezer eurós nyereményt és a Microsoft szakembereinek szakmai támogatását zsebeltek be.

De mi az a Tep?

A Tep lényege, hogy az embereket virtuális kisállatokkal ösztönöznék valódi, olykor küzdelmes sportteljesítményre, annak érdekében, hogy minél fittebbek legyenek és megőrizzék egészségüket. A Microsoft Imagine Cup helyi döntőit követően a nemzetközi zsűri 171 projektből válogatta ki a 34 országból érkező csapatokat, akik meghívást kaptak a nemzetközi döntőbe. Idén a Játék, az Innováció vagy a Segít a technológia kategóriában kellett alkalmazásokat készíteniük Windows, Windows Phone vagy Windows Azure platformra.

A szegedi Tep csapata két díjat is elnyert a Microsoft Imagine Cup globális versenyén

A csapat a versenyre a hazánkban idén először megrendezett Imagine Cup Academy program során készült fel, amely a Microsoft Magyarország és partnerei – a Demola Budapest és a Záboji Péter vezette European Entrepreneurship Foundation – közös akcelerátor programja. Célja, hogy tehetséges diákokat segítsen abban, hogy ötletükből sikeres technológiai startupot építsenek. A nemzetközi döntőre a fiatalokat Kádas Péter orvos-közgazdász kísérte el, aki a Traction Tribe CEO-ja, egyben a hazai startup élet meghatározó alakja, és az amerikai kockázati tőkebefektetési technikák szakértője.

Az élvonalban

A zsűri tagjai idén is neves technológiai személyiségek voltak. Satya Nadella, a Microsoft elnök-vezérigazgatója mellett a grémium tagja volt a neves tech-riporter, Mary Jo Foley, Larry Hryb (ismertebb nevén Major Nelson) az Xbox LIVE programból, Adam Sessler, a világszerte elismert újságíró és tanácsadó, valamint Bill Buxton, a Microsoft Research legendás alakja. A tagok között ott volt Alexey Pajitnov, a Tetris megálmodója, valamint Hadi Partovi, a Code.org alapítója és Erik Martin, a Reddit vezetője is.

A Tep tagjainak a sikerhez sokféle szakértelemre volt szükségük. Boros Ákos a szegedi gazdaságtudományi kar hallgatója, a SzegedBoost egyik alapítója. Szabó Gábor tipográfus és Babarczi Katica webdesigner és illusztrátor alakították ki az alkalmazás arculatát. Budincsevity Norbert és Jandzsó Zsolt fejlesztették a Windows Phone alkalmazást és a kapcsolódó Microsoft Azure felhőszolgáltatást.

„Az Imagine Cupon elért eredményünk komoly lehetőséget teremt, nemcsak a pénzdíj miatt, hanem mert rengeteg értékes nemzetközi kapcsolatot tudtunk építeni. A visszajelzések inspiráltak bennünket, és azok alapján újabb finomításokat tervezünk. Ez így volt a hazai Imagine Cup Academy esetében is, amikor a béta verziós applikáció egy új és könnyebben kezelhető menürendszert és új designt kapott, így jobban illeszkedhetett a Windows telefonoknál jól megszokott flat designba. A verseny igazán nagy lökést adott a továbbiakhoz” – nyilatkozta Boros Ákos, a Tep operatív koordinátora.

Aki többre kíváncsi a nyertes projekttel kapcsolatban, a gettep.com címen bővebb információkat is talál, és itt már elérhető az alkalmazás is Windows Phone-ra. A Tep Android operációs rendszereken év végén, iOS-en pedig jövő év elején lesz elérhető. Addigra a fiatal szakemberek kialakítják a fejlesztésre alapuló üzleti modellt is, melynek keretében többféle  virtuális kedvenc is elkészül az alkalmazás alá, melyeket a felhasználók letölthetnek.

Azóta történt

  • Bármit megjelenít a tévén a Microsoft új kütyüje

    Habár az eszköz majdnem kétszer annyiba kerül, mint a versenytárs terméke, a cég bízik az egyszerű felhasználhatóságban és a többlettudásban, és elsősorban a céges világot célozták meg.

  • Vérig sértette az informatikus nőket a Microsoft vezetője

    Satya Nadella meglehetősen kétértelmű szavait igen nagy felháborodás fogadta az iparban dolgozó nők részéről – mégpedig annyira, hogy a Microsoft vezérigazgatója több fórumon is bocsánatkérésre kényszerült.

  • A Microsoft keresi Magyarország legjobb fiatal csapatát

    A legjobb startup ötleteket profi technológiai és üzleti szakemberek segítségével valósíthatják meg a fiatalok a vállalat segítségével, akik a nagy versenyre készítik fel a csapatokat. Már lehet jelentkezni.

Előzmények