Mégsem kell fizetnie a Microsoftnak


A Microsoft sikerként könyvelheti el, hogy az Alcatel-Lucenttel folytatott pereskedése során meghozott februári ítéletet – melyben az ilyen ügyekben kiszabott eddigi legnagyobb összegű kártérítés, 1,52 milliárd dollár megfizetésére kötelezték a redmondi céget szabadalomsértés miatt – egy kaliforniai bíróság pénteken megsemmisítette.

Az mp3-as technológia felhasználásáról folytatott jogi vita kapcsán Rudi Brewster bíró megállapította, hogy bár az Alcatel-Lucent állítása szerint a Microsoft két ponton szegte meg a szabadalmi szabályokat, az egyik szabadalom nincs a felperes birtokában, a másik felhasználásáról pedig a Microsoft megállapodott a jogtulajdonossal, tehát ezt a vádpontot is elejtette – az egyik jogtulajdonos az AT&T, a Lucent korábbi anyavállalata, tehát nem az Alcatel-Lucent, a másik technológia esetében a német Fraunhofer a jogtulajdonos, amellyel viszont az amerikaiak licencszerződést kötöttek. Az mp3-as technológiát az AT&T és a Fraunhofer fejlesztette ki, az 1989-ben kötött együttműködési szerződést követően.

A két vállalat február óta parázs vitát folytatott a bíróságon. Az Alcatel felháborítónak és a jövőre nézve károsnak tartja az ítéletet, s szóvivőjük szerint mindenképpen fellebbezni fognak. Hivatkoznak „elfogultságra is”, mivel szerintük az összes bírósági szakaszban nekik adott igazat az esküdtszék, s a bírót hibáztatják a Microsoftnak kedvező döntés miatt.

S a történetnek még nincs vége, mivel februárban a videoformátumokkal kapcsolatos per indul a Microsoft és az Alcatel-Lucent között.

Azóta történt

Előzmények