Új frontot nyitott az Adobe és a Microsoft


Az Adobe és a Microsoft féltékenyen figyelik egymás munkáját, s ezt a legutóbbi idők bejelentései is alátámasztják, melyek szerint mindkét cég a másik vállalat egyik legelterjedtebb termékének kíván versenytársat állítani, ugyanis az Adobe médialejátszót fejlesztett, a Microsoft pedig a webes médiaalkalmazások területén fog új szoftverrel megjelenni.

Az új termékek bemutatójára, illetve bejelentésére ma, a Műsorszórók Országos Szövetségének (National Association of Broadcasters – NAB) konferenciáján, Las Vegasban került sor. Már az új programok nevei is a kiélezett versenyre utalnak, hiszen az Windows Media Player (WMP) elterjedtségét az Adobe Media Player kívánja visszaszorítani, míg az Adobe Flash technológiáját a Microsoft Silverlight nevű új terméke hívja a szorítóba.

Az Adobe új programjáról azt állítja, hogy magas minőségű lejátszási tulajdonságaival veri a WMP-t, emellett számtalan apró kényelmi szolgáltatást építettek bele (például teljes képernyős visszajátszás, olyan kedvencek menü, amely automatikusan tölti le a legújabb tévéműsorokat stb.). A program ingyenes lesz a felhasználók számára, hirdetésekből kívánnak pénzt szerezni. A béta-verzió hamarosan, a végleges változat év végén lesz elérhető.

A Microsoft új Silverlight (korábban a Windows Presentation Foundation Everywhere – WPF/E kódnevet használták) böngészővel használható videolejátszója még béta-verziójú, mely az Internet Explorerrel, a Firefoxszal és az Apple Safarijával lesz kompatibilis, és szintén kínál teljes képernyős és mp3-as lejátszást. Forest Key, a Microsoft termékmenedzsere bejelentette azt is, hogy a béta-verziót hivatalosan MIX 2007 konferencián jelentik be a hónap végén, s akkor teszik közhírré azt is, hogy mikortól lehet majd letöltetni a (korábbi, fejlesztői, bemutató-verzióban egyébként már február óta elérhető) programot.

Azóta történt

Előzmények