Megjelent a LibreOffice 3.4

LibreOffice-logóA Document Foundation által lefektetett ütemtervhez képest szerény, kétnapos késéssel jelent meg ma a LibreOffice 3.4.0. Az alapítvány kiadási filozófiája szerint e 0-s verziót elsősorban a közösség tagjainak és vállalkozó kedvű felhasználóknak ajánlják, vállalati környezetbe nem. Ebben ugyanis még lehetnek hibák, melyeket a nagyjából havonta megjelenő frissítésekben javítanak majd, az első ezek közül, a 3.4.1 június 29-én várható.

A Calc esetében látványosan jobb teljesítményre és az Excel-táblákkal való javított kompatibilitásra (valamint a Data Pilot helyett a Pivot Table elnevezésre) számíthatnak az új kiadás felhasználói. Finomítottak a Writer, az Impress és a Draw felhasználói felületén, ahogy a linuxos verzió megjelenésén is, többek között a jobb GTK+-integráció révén. A csomag kódjában több ezer német nyelvű megjegyzést fordítottak le angolra, és több mint 5000 sornyi nem használt programkódot távolítottak el az alkalmazásokból. A változások teljes listája angol nyelven itt olvasható.

Az új kiadás Windows, Linux és Mac OS X operációs rendszerekre letölthető az irodai csomag weboldaláról. Az ütemterv szerint a 3.4-es főverzióból összesen 5 javítókiadás készül az idén, az utolsó, a 3.4.5 november végén jelenik meg, míg a következő nagy kiadás, a 3.5 a jövő év februárjában várható.

Kapcsolódó hír, hogy az Oracle a héten bejelentette: átadja az OpenOffice.org csomag kódját az Apache Alapítványnak. Az, hogy ez miként befolyásolja majd a LibreOffice fejlesztését, egyelőre nem világos.

Azóta történt

Előzmények