A LibreOffice kiadási szabályai

Az OpenOffice.org-projektről levált Document Foundation nemrég – a 3.4-es verzió hamarosan esedékes megjelenésének apropóján – publikálta azokat a kiadási irányelveket, melyeket a nyílt forrású LibreOffice csomag esetében követnek. E dokumentum főbb elemeit ismerteti a magyar LibreOffice blog posztja.

A LibreOffice az időalapú kiadási modell mellett kötelezte el magát. Ez azt jelenti, hogy a megjelenések dátuma előre rögzített, és a fejlesztőcsapat mindent megtesz, hogy a kiadás az adott napra elkészüljön. Napjainkban a legtöbb szabad szoftveres projekt, például a GNOME, a KDE vagy sok Linux-disztribúció szintén az időalapú kiadási modellben dolgozik. Ennek több előnye van. Az egyik a kiszámíthatóság. A felhasználók tudják időzíteni az áttérést. A Linux-disztribúciók csomagolói tudják, mikor számíthatnak a megjelenésre.

A LibreOffice-szal kapcsolatos érdekesség – ahogy ez egy másik bejegyzésből kiderül –, hogy Tímár András személyében magyar tagja is van a csomag fejlesztését koordináló, tíztagú alapítványi testületnek (Engineering Steering Committee), melynek megalakulását hétfőn jelentették be.

Azóta történt

Előzmények