Megint forradalmat csinál az Apple?

Apple-táblaA héten megint szárnyra kaptak olyan híresztelések, melyek szerint az Apple egy tábla PC-szerű médialejátszó fejlesztésén dolgozik – ezúttal az értesülésnek az ad hitelt, hogy forrása a Financial Times. A gazdasági lap úgy tudja, hogy a Mac-, iPod- és iPhone-gyártó még karácsony előtt – talán már szeptemberben – piacra dobja az új készüléket, amely a vállalat reményei szerint ugyanolyan forradalmi lesz a maga műfajában, mint az iPhone volt a mobiltelefonok között.

A publikált, vázlatos adatok szerint az új eszköz viszonylag nagy, 10 hüvelyk átmérőjű, érintésérzékeny kijelzővel rendelkezik majd, és wifin keresztül kapcsolódik az internetre. Ez alapján sokan egy nagyra nőtt iPod touchként képzelik el, amelyen a méretesebb megjelenítő miatt kényelmesebb videót nézni vagy elektronikus könyvet olvasni. Az Apple ennek megfelelően nemcsak zeneszámokat, filmeket és játékokat, de e-könyveket is kínáló bolti infrastruktúrát állít mögé, melyről már jó ideje egyeztet a könyvkiadókkal.

A készülék tehát egyben az e-könyv-olvasók, az Amazon Kindle vagy a Sony Reader riválisa is lesz. „Ha a Kindle egy fekete-fehér, elavult tévé, akkor ez egy színes, lapos képernyős modell lesz” – nyilatkozta a gazdasági lapnak név nélkül az egyik kiadó vezetője. A várhatóan nem olcsó, 600 és 1000 dollár közötti áron megjelenő termék a játékfejlesztők érdeklődését is felkeltette, akik azt mondják, gyorsan tudnák portolni meglévő szoftvereiket az új hardverre.

A vállalat az új termékkel együtt egy újfajta zeneterjesztési modellt is bevezetne: a digitális világban megpróbálná feléleszteni az albumértékesítést. Ezt a projektet állítólag Cocktail néven közösen főzi ki az Apple a négy nagy lemezkiadóval, az EMI-jal, a Sonyval, a Warnerrel és a Universallal. Ironikus, hogy az a cég, amely az iTunes zenebolt elindításával annak idején divatot csinált a digitális világban magától értetődő számonkénti zeneértékesítésből, most a régi modellhez tér vissza. A Financial Times úgy tudja, hogy az új konstrukcióban nemcsak a „lemezek” borítóját, videókat, illetőleg a dalszövegeket mellékelnék a digitális album mellé, hanem valóban izgalmas extrákat is. „Nem csupán egy halom PDF-ről van szó” – nyilatkozta a lapnak az egyik kiadó képviselője.

Az új készüléket és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokat a lap értesülései szerint szeptemberben fogja bejelentei az Apple.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények