Megállíthatatlan az iTunes

Az Apple iTunes zeneboltja túladott az egymilliárdodik zeneszámon, amely történetesen a Coldplay Speed of Sound című muzsikája volt. Az a 16 éves amerikai fiatal, aki a dalt letöltötte a honlapról, több ajándékot is kapott a szám mellé, egyebek mellett 10 iPod zenelejátszóval lett gazdagabb. Az Apple továbbá azt is megígérte, hogy a cég által alapítandó zenei ösztöndíjnak is a michigani tinédzser lesz a névadója.

Az internetes zenevásárlások nekilendülésével párhuzamosan esnek a CD-eladások az Egyesült Államokban. A Nielsen Soundscan statisztikái szerint tavaly 618,9 millió lemez fogyott az USA-ban, míg 2001-ban még 762,8 millió. Ugyanakkor az iTunes látogatottsága 241 százalékkal, 6,1 millióról 20,7 millió felhasználóra nőtt egyetlen év alatt. Az aktív amerikai internetezők közel 14 százaléka rendszeresen betér a virtuális boltba, és a legszorgosabb iTunes-használók a tizenévesek – derül ki a számokból.

A három évvel ezelőtt elindított iTunes népszerűségét jelzi, hogy a bolt a tavalyi év végén – először a története során – bekerült a 10 legnagyobb forgalmú lemezbolt közé az USA-ban. A listán olyan hagyományos üzleteket fenntartó és kézzelfogható zenei adathordozókat árusító láncokat utasított maga mögé, mint a Tower Records, a Borders és a Sam Goody.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények