Mit kíván a linuxos közösség?

A Novell a múlt hónap közepén kezdte el összeállítani azt a kívánságlistát, melyen a linuxos felhasználók által leginkább hiányolt alkalmazások szerepelnek. A szoftvervállalat erre a célra kialakított honlapján lehet megadni azoknak a programoknak a neveit, melyeknek Linuxra portolt változatára nagy szükség lenne.

Scott Norris, a Novell közösségi oldalának szerkesztője elmondta, hogy máris több mint 10 000 javaslat érkezett. Ezek alapján a linuxos desktopon leginkább hiányolt szoftverek az Adobe Photoshop, az AutoCAD, a Macromedia Dreamweaver és Studio, valamint az Apple iTunes. Norris szerint a lista azt bizonyítja, hogy a nyílt forrású operációs rendszer érett az asztali felhasználásra, hiszen már túl vagyunk azon az időszakon, amikor a felhasználók még a legalapvetőbb programokat – például szövegszerkesztő, böngésző vagy emailkliens – hiányolták. Ma már multimédiás platformként szeretnék használni a Linuxot – tette hozzá.

A közvélemény-kutatás – mely várhatóan egész évben elérhető lesz – nem öncélú, a Novell ugyanis eltökélte, hogy a legtöbb szavazatot begyűjtő szoftverek gyártóit rábírja a Linuxon ma még nem elérhető alkalmazások portolására.

Azóta történt

  • Megállíthatatlan az iTunes

    Újabb mérföldkőhöz érkezett az internetes zenebolt, amely egyelőre sikert sikerre halmoz. Túl az egymilliárdon.

  • Kína szereti a Novellt

    A szoftvervállalaté a helyi Linux-piac negyede. De a riválisok sem pihennek, a Red Hat Fedorája is nagy siker.

Előzmények