Mini „intelmek” az Apple-től

Az Intel processzorokra való átállás jegyében az Apple tegnap – az iMac és a MacBook Pro után – bemutatta megújult Mac mini számítógépét. Az Intel mobil processzorai a gyártó szerint a korábbi PowerPC G4 chipekhez képest jelentős teljesítménynövekedést hoznak, a kétmagos Core Duo előnye bizonyos alkalmazásokban több mint ötszörös is lehet. Az Apple mindennek az árát is megkéri, az Egyesült Államokban a korábbi modellvariánsoknál 100 dollárral többet kell fizetni, a két új típust 599, illetve 799 dollárért lehet beszerezni. (A számunkra inkább iránymutatónak tekinthető németországi Apple Store nettó árai: 551, illetve 732 euró.)

Az eltérő árak több fontos különbségre utalnak. A kisebbik modell egymagos, 1,5 GHz-en futó Core Solo processzort tartalmaz, mely mellé alapkiépítésben 512 MB memória, egy 60 GB-os merevlemez és egy CD-író/DVD-olvasó kombó optikai egység társul. Az erősebbik típus Core Duo processzora nemcsak a nagyobb, 1,66 GHz-es órajelből, hanem – főként – a két magból profitál. A rendszermemória ez esetben is 512 MB, de a winchester 80 GB-osra hízott, a SuperDrive optikai meghajtó pedig akár kétrétegű DVD-k írására is képes.

Mindkét variánsban van továbbá FireWire-400-, gigabites hálózati, Bluetooth- és WLAN-vezérlő. A megjelenítésről a chipsetbe integrált Intel GMA950 grafikus mag gondoskodik, melyhez DVI-I kimenet jár. S-Video és kompozit jelek ugyanezen a kapun keresztül nyerhetők, de szokás szerint az ezt lehetővé tevő adaptert külön kell beszerezni. Szériatartozék viszont az Apple Remote távirányító, mely elsősorban a multimédiás központ szerepét ellátó Front Row alkalmazás kezelését hivatott kényelmesebbé tenni.

Az Apple szokásához híven szoftvereivel teszi igazán csábítóvá hardverét; az eleve számos hasznos programot magában foglaló Mac OS X operációs rendszer és a már említett Front Row mellett felkerül a Mac minire az iLife '06 csomag is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

  • Sebességet vált az Intel

    Bemutatták a Core architektúrát, amely kevesebbet fogyaszt és erősebb, mint elődje. Reszkess, AMD!

  • Felküzdhető a Windows a Macre

    Közel 14 ezer dollár üti annak a párosnak a markát, akik rá tudták bírni a Microsoft operációs rendszerét, hogy másszon fel az Apple új gépeire.

  • Megkezdődött a DVI nyugdíjazása

    Elfogadták az új digitális csatolószabvány, a DisplayPort végső változatát. A DVI trónjának utódlásáért azért még lesz némi harc.

Előzmények

  • Megállíthatatlan az iTunes

    Újabb mérföldkőhöz érkezett az internetes zenebolt, amely egyelőre sikert sikerre halmoz. Túl az egymilliárdon.

  • Adobe-tervek Intel-Apple platformra

    Az Intel-alapú Macintoshokon is akadálymentesen fognak futni az Adobe Universal jelzésű szoftverei. Csak ki kell várnunk őket.

  • Süketel az Apple

    Kaliforniában bíróság elé citálják a vállalatot az iPod zenelejátszók halláskárosító potenciálja miatt. Károsultak még nincsenek.

  • Nagyot kaszált az Apple

    Negyedéves jelentések: az iPodnak köszönhetően jól megy az Apple-nek, és túlzottan óvatos az eBay.