Az internet a szerzői jog ellensége


Dmitrij Medvegyev

Oroszország vezetése azt tervezi, hogy nemzetbiztonsági szempontoktól vezettetve visszafogja és szigorú ellenőrzés alá rendeli azokat a külföldi internetes befektetéseket, melyek „stratégiai jelentőségűek" az állam szempontjából – adta hírül csütörtökön a Vedomosztyi orosz napilap.

A lap a távközlési minisztérium szóvivőjének nyilatkozatára alapozva azt állítja, hogy a kormányzat feltett szándéka: felállítani egy olyan „biztonsági" követelményrendszert, mely meghatározná, hogy milyen internetes cégek nem fektethetik tőkéjüket az orosz internetes infrastruktúrába, mely cégek nem kívánatosak „nemzetbiztonsági szempontból" Oroszországban. A szóvivő, Jelena Laskina elmondta, hogy „az internet de facto stratégiai ágazat lett", s emiatt érdemel különös figyelmet. A szóvivő asszony ugyanakkor kitért azon kérdés elől, hogy vajon mi számít „stratégiai" tevékenységnek, s mint elmondta, ennek meghatározása „még folyamatban van".

Ez az állásfoglalás egybecseng Dmitrij Medvegyev orosz elnök – aki elődjével, Putyinnal szemben nem ellensége az internetnek – egy nappal korábban elhangzott kijelentéseivel: Medvegyev arra figyelmeztetett, hogy az egyébként szükséges külföldi IT-befektetések esetében felmerül az a lehetőség, hogy egy-egy adott területen egy-egy cégcsoport kezébe jelentős hatalom kerül, ezért szükséges, hogy mindezeket a gazdasági mozgásokat igen szigorú nemzetbiztonsági átvilágításnak vessék alá. Medvegyev ugyanakkor – mintegy mentegetőzésképpen – elmondta, hogy nem kívánják kínai módra ellenőrizni az internetes tartalmakat, ám a „stratégiai" jelentőségű vállalkozásokra figyelni fognak, s ezt még azzal megállapítással is megfejelte, hogy aki képes valamiféle kontrollt gyakorolni a teljes egészében nem ellenőrizhető neten, az politikailag is nyerő lehet, vagyis politikai célként jelölte meg az internetes térnyerést.

Ám e kijelentést a beszéd utáni elemzésekben komoly kétségek fogadták, mivel a Putyin/Medvegyev érában az orosz sajtó – így az internetes sajtó is – gyakorlatilag állami ellenőrzés alá került (sőt: az elmúlt két évtizedben megtörtént közel száz újságíró-gyilkosság a hagyományos orosz rendszer kíméletlenségét jelzi), s a szakértők további szigorításokat várnak. Medvegyev azt nyíltan kijelentette, hogy külföldi keresőcégek, közösségi oldalak megjelenése az orosz piacon „nem kívánatos", mivel nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek. Ezt a vélekedést támasztja alá Igor Scsegoljev távközlési miniszter állásfoglalása is, aki kijelentette, hogy eddigi tapasztalataik szerint a külföldi befektetők képtelenek felfogni, mekkora felelősségük van tevékenységük során, illetve miféle „stratégiai" jelentősége van működésüknek.

Post scriptum: Jelzés értékű, hogy Medvegyev, annak az országnak a vezetője, melyet Kína mellett a warez, a szoftvertolvajlás, az illegális tartalomletöltés fellegvárának tartanak, fontosnak ítélte a következőket elmondani: „Az internet és a szerzői jog jelen pillanatban tökéletesen ellentétes alapokon nyugszanak. Az internet a szerzői jog ellensége. A szerzői jog védelmének alapvetése az egész világon összeomlott."

Azóta történt

Előzmények