3322 filmet osztott meg, a bíróság mégis felmentette

Hirdetés

Egy spanyol bíróság a helyi kalózellenes szervezetek erőteljes tiltakozása ellenére megszüntette az eljárást egy férfi ellen, akit azzal vádoltak, hogy összesen 3322 jogvédett filmet töltött le, illetve osztott meg az interneten.

A döntés összhangban van az eddigi spanyol jogalkalmazással, melynek fő elve az, hogy csak akkor büntetik meg a fájlcserélőket, ha a tartalommegosztásból jövedelmük származik, illetve üzleti céllal végzik ezt a tevékenységet. A szóban forgó ügyben a pamplonai büntetőbíróság kimondta, hogy bár a vádlott 2003 és 2004 folyamán valóban letöltött és megosztott filmeket a jogtulajdonosok engedélye nélkül, ám – mivel nem találtak haszonszerzésre vonatkozó bizonyítékot – e tettével nem követett el törvénysértést.

Már nem ez az első ilyen, a fájlcserélőket felmentő ítélet az országban, s a liberális törvényeket sok érintett bírálja, május elején például az Egyesült Államok kormánya is arra hívta fel a spanyol kormányzatot, hogy szigorítsanak a szabályozáson, mivel ennek köszönhetően az ország a világelső a szerzőijogsértések területén.

Azóta történt

Előzmények